Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ni stoppar oss som gör välfärden förstklassig

Vi små välfärdsföretagare vill göra skillnad - men vi vill också ha ett företagande på lika villkor. Att ständigt från olika håll kallas för vinstjagande profitörer som svälter ut våra verksamheter och försämrar för våra medarbetare för att stoppa skattemedel i egen ficka är förnedrande och kränkande, skriver Marita Eerola, vd på Vårdstyrkan.

Publicerad: 10 oktober 2014, 12:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är vi mindre företagare som förbättrar välfärden, hävdar debattören.


Ämnen i artikeln:

LOVVälfärdstjänsterVinster i välfärden

Ja, det var en smått historisk dag när Vänsterpartiet fick sin vilja igenom. Dagen då välfärdens alla entreprenörer fick en sista knuff utför ättestupan.

Jag vill påstå, och det gör jag med stolthet, att det är vi små och medelstora entreprenörer inom vård, skola och omsorg som har drivit på utvecklingen framåt. Det är vi som med vår kunskap och vårt engagemang har skapat den förstklassiga välfärd som erbjuds i Sverige idag. Jag vill inte säga att brister inte finns, varken hos kommunala eller privata utförare, det är alldeles för enkelt och ensidigt som det presenteras idag, att det bara sker misstag på den privata sidan. Vi stoppar inte undan det som brister, vi åtgärdar och förbättrar.

Vi vill göra skillnad men vi vill också ha ett företagande på lika villkor. Att ständigt från olika håll kallas för vinstjagande profitörer som svälter ut våra verksamheter och försämrar för våra medarbetare för att stoppa skattemedel i egen ficka, är förnedrande och kränkande.

Verkligheten ser annorlunda ut, den är det raka motsatta.

När jag startade Vårdstyrkan med två kollegor gjorde jag det för att jag såg möjligheter att i privat regi kunna förverkliga mina drömmar om en mer medarbetarorienterad organisation där medarbetaren är navet i hjulet och där våra gamla sätts i centrum.

Att alla ska få den vård de behöver av stolta yrkesmänniskor. Vi hade inget stort eget kapital men vi hade oss själva, vår kunskap och vilja. Vi ville och vill fortsätta att göra det bättre, på ett bättre sätt för våra medarbetare och våra gamla. Hur kan Stefan Löfven kunnat missat att ta reda på sanningen?

Resultatet är att den svenska välfärden stagnerar och utarmas. Lögner och förtal har fått råda, många gånger oemotsagt. Vänsterpartiet och Sjöstedts ideologi där kapitalismen kläs i onda företagare är den bild som etsar sig kvar. Besluten skall åter till maktens boningar, till tjänstemän och politiker istället för hos den lilla människan, trots att det i undersökning efter undersökning slås fast att svenska folket vill ha kvar sin rätt att välja.

Efter alla mina år inom vård och omsorg kan jag minnas långvården med alla de äldre i fyrabäddssalar i sjukhusmiljö och ålderdomshem. Det var svårt att få personal, då det var låg status och svårt att se de gamla vårdas under sådan förhållanden. Början på den moderna äldreomsorgens utveckling var att det blev en rättighet för alla att få ett eget enkelrum. Omöjligt sa man då. Med facit i hand så har det hänt mycket sedan dess!

Cirkeln är tyvärr dock på väg att slutas. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna med Miljöpartiet påstår sig slå vakt om individen och stänger ute riskkapitalet. Men det gäller visst fortfarande bara vissa delar av välfärden, inte till exempel LSS. Hur tänker man här? Det är inte mig man vill stoppa, det säger de gång på gång. Men det är ju mig det drabbar!

Marita Eerola, vd på Vårdstyrkan som bedriver hemtjänst och äldreboenden i Täby och Sollentuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev