Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Nej till statlig bonus – ja till att påverka mottagandet”

Vi behöver ingen statlig bonus – vi behöver makt att påverka fördelningstalen, skriver Adam Reuterskiöld (M) i en slutreplik om bostäder till nyanlända.

Publicerad: 8 november 2017, 11:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det är inte kommunerna som är problemet med den rödgröna regeringens migrations- och bostadspolitik. ”


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenAllmännyttan

Slutreplik. Miljöpartiet Ekerö försöker i en replik utmåla Moderaterna och Ekerö kommun som problemet bakom dagens bostadsbrist. Det visar på en förvånansvärd okunskap.

Problemet är inte att Ekerö kommun bygger för lite. Som kommunpolitiker borde skribenterna vara medvetna om att vi fram till år 2030 kommer att gå från 27 000 invånare till 35 000. Det är en expansion med drygt 30 procent och kan knappast kallas för ”en restriktiv” bostadspolitik. Det stämmer inte att vi inte tagit ansvar för mottagandet.

Redan före tvångslagstiftningen tog vi emot det antal vi blev tilldelade, vi bistod Migrationsverket med evakueringsboende och vi är en av de kommuner som tagit emot alla nyanlända regeringen ålagt oss. Givetvis är problemet inte att vi inte byggt tillfälliga baracker. Det stämmer att tvångslagstiftningar, minskade ersättningsnivåer och en ovilja att anpassa stelbenta plan- och byggregler har tvingat många kommuner till baracklösningar. Vi tror det är helt fel väg att gå då det skapar segregerade bostadsområden och ökar risken för sociala problem.

Det är inte kommunerna som är problemet med den rödgröna regeringens migrations- och bostadspolitik. När skribenterna anklagar oss för att inte vilja bygga, trots att vi har en markyta lika stor som Stockholms stad, snuddar de däremot vid problemet. Det finns markyta i Sverige. Men för att vi ska kunna bebygga marken behöver regeringen hålla sin del av migrationsöverenskommelsen och anpassa lagar och regler till ett snabbare bostadsbyggande.

I dag har Ekerö kommun inte en kvadratmeter som inte är skyddad från byggnation genom exempelvis riksintresse för kulturmiljövård eller strandskydd. Regellättnader skulle ge oss möjlighet att bebygga den mark som skribenterna påstår att vi har till vårt förfogade. Hittills har vi inte sett någon som helst vilja från myndigheter att gå i den riktningen.

Slutligen behöver vi inte statliga bidrag eller bonussystem. Vi behöver få möjlighet att påverka fördelningstalen. Det är inte hållbart att vi med två månaders varsel ska förse ett antal vi själva inte fått påverka med bostäder.

I stället för att skylla resultatet av sin politik på enskilda kommuner borde regeringen skapa bättre förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande. Genom minskad byråkrati, bättre planeringsförutsättningar och regellättnader skulle förutsättningar skapas för fler bostäder och ett effektivt mottagande i Sveriges kommuner.

Adam Reuterskiöld, kommunstyrelsens ordförande (M) Ekerö kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostadsbristenAllmännyttan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev