fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nej, SKL styrs inte från Rosenbad

Vi håller inte med om den bild som Alliansen målar upp av ett partipolitiskt splittrat SKL, svarar SKL:s rödgröna styre.

Publicerad: 28 mars 2017, 08:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: SKL och Anna Rut Fridholm


Ämnen i artikeln:

Kommunalt självstyreSKRSocialdemokraternaAlliansen

REPLIK. Det är med stor förvåning vi tar del av artikeln SKL styrs från regeringskansliet i DS den 23 mars där Alliansens gruppledare riktar hård kritik mot oss i den röd-gröna majoriteten. De hävdar att vi tär på SKL:s höga trovärdighet, men istället för att framföra det direkt till oss väljer de att skriva en artikel.

Vi håller inte med om den bild de målar upp av ett partipolitiskt splittrat SKL. Som företrädare för våra medlemmar representerar vi samtliga kommuner, landsting och regioner i landet med skilda politiska styren. Det rättesnöre vi alltid har för ögonen är det kommunala självstyret och finansieringsprincipen. Detta innebär att målet är att nå konsensus, vilket för att det ska lyckas kräver en öppenhet och vilja till kompromisser.

Samtidigt är vi alla representanter för våra politiska partier med skilda politiska övertygelser. Det är också därför som vi har majoritetsstyre i SKL. I vissa frågor väger detta över, som till exempel i välfärdsutredningen. Vi kan hitta sådana frågor även under Alliansstyret, då man bland annat röstade för den borgerliga regeringens förslag om att införa den tvingande Lagen om Valfrihet (LOV), trots att alla landsting utom ett var emot.

Vi skulle kunna rada upp fler exempel, men vi ser inte att SKL:s medlemmar skulle tjäna på det. Istället vill vi lyfta fram att styrelsen i en absolut majoritet av alla beslut som tas är eniga. Till exempel vid det senaste mötet då samtliga partier, utom SD, röstade för Agenda för nyanländas etablering. Ett oerhört viktigt dokument med 65 punkter om vad främst staten behöver förändra för att klara en god etablering och integration.

Lena Micko, ordförande (S) Sveriges Kommuner och Landsting

Anders Henriksson, förste vice ordförande (S) SKL

Emil Broberg, tredje vice ordförande (V) SKL

Karin Thomasson, fjärde vice ordförande (MP) SKL

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev