Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nej, jag kommer inte att stänga några skolor

De allt sämre skolresultaten och bristen på likvärdighet är ett av vår tids allvarligaste samhällsproblem. Men, jag kommer självklart inte att stänga vare sig Engelska skolan eller någon annan Stockholmsskola.

Publicerad: 17 november 2017, 08:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens skolsystem leder emellertid inte till den långsiktiga och förtroendefulla samverkan som skulle behövas mellan skolhuvudmännen, enligt skoborgarrådet Olle Burell (S).

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Vinster i välfärdenStockholmLiberalerna

Replik. Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) påstår i debattinlägget ”Burells skolsyn bör oroa Stockholms föräldrar” att jag vill stänga ner Engelska skolan och andra friskolor i Stockholm som drivs som aktiebolag.

Det stämmer naturligtvis inte.

Sverige är dock det enda landet där aktiebolag kan bedriva skattefinansierad skolverksamhet med fri vinstutdelning. Effekten är tydlig, elever får sämre resultat i internationella jämförelser och likvärdigheten i svensk skola är i fritt fall. Detta är, enligt mig, ett av vår tids allvarligaste samhällsproblem. Det borde oroa alla föräldrar i Stockholm

Dagens skolsystem leder emellertid inte till den långsiktiga och förtroendefulla samverkan som skulle behövas mellan skolhuvudmännen, för att tillsammans mildra bostadssegregationens fördärv och skapa nya mötesplatser.

Samverkan har ersatts av konkurrens, samordnad utbudsplanering har ersatts av hemliga affärsplaner, samarbete mellan skola, socialtjänst, föreningsliv och andra samhällsresurser har ersatts av attityden: "vi vet ju inte om eleverna blir kvar här eller pendlar ut".

Stora ekonomiska satsningar görs på skolan, men vi ser ett omfattande resursläckage på grund av den olycksaliga kombinationen av a) den i praktiken fria etableringsrätten för nya friskolor oavsett den lokala skolsituationen, b) skolpengens konstruktion som innebär i stort sett fri dragningsrätt på kommunala skattemedel, c) skolvalets konstruktion där friskolor kan använda kö och andra selekterande metoder samt d) möjligheten för aktiebolag att göra övervinster som läcker ut från skolväsendet.

Efter drygt tre år som skolborgarråd i Stockholm och över 150 studiebesök i såväl kommunala som ideellt och kommersiellt drivna verksamheter, är jag fullt förvissad om att Sveriges lärare varje dag gör sitt yttersta för att deras elever ska få en god utbildning. Hur väl man lyckas med resultat, elevhälsa och arbetsmiljö beror i huvudsak på den lokala rektorn och medarbetarna, inte på vem som äger skolan.

Denna principdiskussion handlar därför inte om enskilda skolors kvalitet och resultat, utan om hur dagens vinstjakt gör att grundskolan läcker ekonomiska resurser. Hur det ska stoppas är statens sak att avgöra. Personligen är jag tveksam till om aktiebolag med vinstbegränsning är en realistisk möjlighet. I så fall måste man vara beredd att fasa ut aktiebolagen från grundskolan, åtminstone de börsnoterade. När riskkapitalbolag ser uppköp av skolor som lukrativa är det något som är allvarligt fel.

I formandet av framtidens hållbara grundskolestruktur måste både kommunala och fristående skolhuvudmän involveras och tas tillvara. Övergången från dagens nyliberala sorteringsskola till en mötesplatsernas skola, måste ske på ett klokt sätt och med de långa tidsperspektiv vi talar om kommer inga av dagens elever beröras. När borgerliga partier direkt går igång med sin skräckpropaganda är det förutsägbart, men ändå beklagligt. Jag säger det igen: självklart kommer inga stockholmsskolor att stängas.

Inget är viktigare än våra barns och ungdomars framtid och hur svensk grundskola ska stärkas är värd en debatt med högt i tak.

Olle Burell, skolborgarråd (S) i Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev