Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nej Eskilstuna, satsa på samhällsinkludering istället!

I Eskilstuna vill de försvåra för medmänniskor att be om hjälp. Det är fel väg att gå, skriver Soraya Post och Joakim Månsson Bengtsson (Fi).

Publicerad: 31 januari 2018, 12:39

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det Eskilstuna gör är motsatsen till barmhärtighet, skriver debattörerna.

Foto: Børge Sandnes/Colourbox


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudFattigdom

Romer och andra EU-medborgare som ber om hjälp i Sverige gör det för att de har svårt att försörja sin familj  Rumänien och Bulgarien. Där lever de i fattigdom på grund av en omfattande diskriminering mot romer. Den bakomliggande orsaken är en historisk och nutida anti-ziganism, den rasismen som riktas särskilt mot romer.

Om vi på riktigt, med den vetskapen, vill hjälpa och stötta medmänniskor ur en förfärlig situation finns det mycket vi kan göra. En politisk åtgärd som däremot inte hjälper någon är att förändra lokala ordningsföreskrifter som Eskilstunas politiska styre vill göra (Dagens Samhälle, 31/1-18). I Eskilstuna vill de försvåra för medmänniskor att be om hjälp.

Vi har mött många av de medmänniskor som söker hjälp och jobb i Sverige. Som exempel kan nämnas alla de mödrar som är i Sverige för att kunna skicka hem pengar till sina föräldrar så de kan handla mat, skolmaterial och betala för ved, för att barnen ska må bra, kunna sova varmt och få en utbildning. Särskilt utbildning är viktigt, så att den yngre generationen slipper ta sig 100-tals mil hemifrån för att försörja sin familj. Varför ska dessa mödrar få det svårare att be om hjälp i svenska kommuner, och hur hjälper det deras eller barnens situation?

Vägen ur fattigdom och utsatta situationer är samhällsinkludering genom trygghet, mänskliga rättigheter och samhällsguidning. Detta är inga åsikter utan verklighetsbaserad fakta. I Lund har omkring 15 personer, som levt i utsatthet i Lund, fått arbete och många av dem även hållbart boende. Första steget till en samhällsinkludering, som samtidigt var en fattigdomsbekämpande insats, var startandet av Lunds Härbärge för EU-medborgare i utsatthet. Härbärget är öppet året runt, och inte bara vid kallt väder. Människor behöver en trygg plats att vila på oavsett årstid.

Härbärget är ett samarbete mellan Lunds kommun och ideell sektor där organisationen Hjälp tiggare i Lund står för driften. Utöver en plats att sova tryggt och varmt, tvätta, duscha och laga mat på kan de boende också öva svenska, skriva CV, boka arbetsintervju och söka bostad. Det har varit av stor vikt att de inte har behövt lämna sin plats efter några nätter, utan sovplatsen har funnits tillgänglig i alla de tre månader som de får vistas i Sverige.

Hjälp tiggare i Lund ger dessutom till hjälp och samhällsguidning vid myndighetsbesök till exempelvis skatteverket, bank eller arbetsförmedlingen, vilket sänker trösklarna till en samhällsinkluderad vardag ännu mer. Det är också ett faktum att polis, kommun och ideell sektor är ense om att ingen utnyttjas i Lund, i och med den sociala tryggheten i härbärget ökar också den generella tryggheten markant.

Vi föreslår därför att Eskilstunas styre inte försvårar för medmänniskor att be om hjälp, utan att de istället engagerar sig för att minska utsattheten genom att se på exemplet Lund. Undersök även hur Göteborg, Gotland och Kontrapunkt i Malmö bemöter EU-medborgare i utsatthet.

Eskilstunas, liksom Vellinges försök att försvåra för fattiga att be om hjälp för sin försörjning är motsatsen till barmhärtighet. Den kalla samhällsdebatten där det nu talas öppet om att romer från Östeuropa ska åka tillbaka till sina hemländer är en form av anti-ziganism. Hur kommer kommunstyrelsens ordförandes så kallade humanistiska perspektiv med tillståndskrav ändra levnadsvillkoren för tiggare så att de slipper leva i skogen?

När vi nu har information om vilka politiska åtgärder som minskar lidandet och fattigdomen och ökar samhällsinkluderingen så menar vi att kunskapen medför en skyldighet. Vi som är i beslutsfattande positioner måste agera i enlighet denna information. Allt annat vore att upprätthålla onödigt lidande. Erbjud boenden, hjälp och stöd! Försvåra inte, underlätta istället!

Soraya Post, EU-parlamentariker (Fi)

Joakim Månsson Bengtsson, valberedningens förslag till riksdagslistan (Fi)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudFattigdom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev