söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nazistanklagade Rebecca Ädel siktar på comeback – vill ha tillbaka avsagda uppdrag

Publicerad: 10 november 2022, 15:33

Foto: Roland Magnusson

Rebecca Ädel lämnade Sverigedemokraterna och sina politiska uppdrag i Nynäshamns kommun när Expressen avslöjat att hon spridit nazistisk propaganda. Nu ångrar hon sig och drar tillbaka sina avsägelser. SD tycker att beslutet är omskakande och olyckligt.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttSDSverigedemokraterna

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Rebecca Ädel skickade i slutet av oktober in en skrivelse till Nynäshamns kommun där hon avsade sig sina uppdrag i två kommunala nämnder, kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. I en ny skrivelse daterad i dag, torsdag, vill hon ”återta denna avsägelse och därmed ta tillbaka mina uppdrag”. Hon skriver att det var ett ”förhastat beslut som skrevs på utan eftertanke i en mycket pressad situation”.

Rent formellt har hon inte blivit av med sina uppdrag, säger Nynäshamns kommunjurist Sanna Jansson till DS.

– Avsägelsen hon skickade in tidigare har ännu inte varit uppe hos fullmäktige. Som det står i kommunallagens fjärde kapitel, sjätte paragrafen, så är det fullmäktige som ska befria en förtroendevald från uppdrag när en förtroendevald önskar avgå. Det skulle ha skett ikväll, men under dagen inkom hon med ett återtagande av sin avsägelse. Så det fanns inget beslut om entledigande.

Hon hann ta tillbaka avsägelsen innan den togs upp av fullmäktige och då räknas den inte?
– Precis, så kan man säga.

Johann Wolf (SD), kommunalråd i opposition, säger till Dagens Nyheter att han är omskakad av nyheten och att Rebecca Ädels beslut är ”olyckligt”.

– Så vitt jag vet har hon inte ansökt om att få bli medlem i partiet igen och det skulle hon heller aldrig kunna bli, säger han till tidningen.

Rebecca Ädels beslut överraskade Nynäshamns politiker. Kommunstyrelsens ordförande Marcus Svinhufvud (M) utgick från att hon skulle lämna sina uppdrag. 

– Jag vet inte vad hon har för ambitioner, säger han till DS på fredagen.

Sverigedemokraterna förlorar nu mandat. Minoritetsstyret M-KD-L-C har med SD:s stöd majoritet i fullmäktige, men inte längre i kommunstyrelsen. 

– Vi har fått igenom olika förslag med hjälp alla oppositionspartier den tidigare mandatperioden. Det har varit förslag där enbart Socialdemokraterna röstat med oss, där Vänstern röstat med oss eller där Sverigedemokraterna har gjort det. Vi har lyckats få igenom mycket saker genom att prata med de andra partierna.

Ni kommer inte att föra samtal med Rebecca Ädel?
– Det här hände i går, vi har inte hunnit prata om det. Vi för diskussioner med andra partier och representanter för partiet. Det har vi gjort hittills och det har vi för avsikt att fortsätta göra. Vi har stöd för budgeten ändå, det här påverkar ingenting i fullmäktige egentligen. Oavsett hur hon röstar där spelar det ingen roll.

Hur allvarligt är det här?
– Jag vet inte om jag är rätt person för att bedöma det. Vi tar avstånd från allt som har med nazism och rasism att göra. Det är klart att hennes historik är allvarlig. Jag tyckte det var bra att hon avsade sig sina politiska uppdrag. Jag kan inte se att hon har någon politisk framtid. Jag kan inte dra tillbaka hennes poster, det kan bara hon göra. Det är inte bra det här så klart. 

Rebecca Ädel var i valet SD:s mest kryssade politiker i Nynäshamn. Expressen publicerade den 28 oktober uppgifter om att hon under flera år spridit nazistisk propaganda, bland annat som skribent på Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront. Ädel ska också, enligt tidningen, ha beskrivit sig som ”nationalsocialist” och varnat för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”.

DS har sökt Rebecca Ädel.

LÄS MER:

M i Nynäshamn om nya nazistuppgifter kring SD: ”Enskild händelse”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev