lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Nästa gd måste ta ansvar för åldersbedömningarna!

Migrationsverket måste göra sitt jobb objektivt och utan känsloladdningar, haveriet i fråga om ålderskontrollerna får inte upprepas. Det hoppas vi att generaldirektör Anders Danielssons efterträdare tar ansvar för.

Publicerad: 16 september 2016, 10:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det blev på fredagen känt att Anders Danielsson lämnar sitt uppdrag som generaldirektör för Migrationsverket. Foto: Tomislav Stjepic


Ämnen i artikeln:

Åldersbedömning?Migrationsverket

REPLIK Migrationsverket verkar inte ha lärt sig av haveriet kring ålderskontrollerna utan vidhåller i sin replik Kritiken mot oss är felaktig att det är helt i sin ordning att yrkesgruppers bojkotter tillåts avgöra svensk asylpolitik.

Vi står emellertid fast vid att Migrationsverket svikit sitt myndighetsansvar och till och med lastat över det på kommuner och andra. Det som skett och sker kan inte betecknas som annat än en rättsskandal.

Sverige har som enda EU-land de senaste åren underlåtit att kontrollera ålder när oklarhet råder om asylsökande är barn eller vuxna. I stället har i praktiken nästan alla som uppgivit sig vara barn godtagits som barn trots att kanske 20 till 30 procent varit mellan 20 och 30 år eller mer.

Migrationsverket bär det fulla ansvaret för att denna orimliga situation har uppstått. Verket har fallit till föga för ansvarslösa barnläkare och advokater som bojkottat medicinska åldersbedömningar.

Verket anser nu att myndigheten minsann inte har något ansvar för att kontrollera åldern. Det ansvaret åvilar kommuner och hvb-boenden har verket fräckheten att uttala.

Tala om att svika sitt myndighetsansvar för rättssäkerhet och likabehandling. Tala om att söka skyffla över ansvaret på barnläkare och kommuner i stället för att ta det självklara ansvar som myndigheten har för att skilja barn från vuxna vid asylprövning och asylbeslut och till exempel uppdra åt statsanställda läkare att göra sitt jobb.

Migrationsverkets passivitet och uppgivenhet när man underkastar sig diktat från barnläkarföreningar är upprörande och utomordentligt allvarlig.

Det är nu ytterst regeringens och riksdagens ansvar att säkerställa att Migrationsverket omgående tar sitt ansvar och kontrollerar ålder på ensamkommande. En förutsättning för detta är att Migrationsverket vid tveksamhet om uppgiven ålder klassar den ansökande som vuxen så att den berörde kan hävda sin rätt till medicinsk åldersbedömning.

Även Justitieombudsmannens ansvar för att Migrationsverket tvingas godta uppgifter om ålder fram till att asylprövning sker måste också ifrågasättas och granskas - kanske behövs lagändringar. Naturligtvis måste den prövningen ske i anslutning till att barn och uppgivna barn placeras på asylboenden så att barn och vuxna inte blandas.

Nu avgår Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson, vilket vi välkomnar. Att Röda Korsets generalsekreterare skulle kunan bli generaldirektör på Migrationsverket hade varit otänkbart, intressant att det motsatta nu sker. Migrationsverket måste göra sitt jobb objektivt och utan känsloladdningar, haveriet i fråga om att inte kontrollera ålder får inte upprepas.

Staffan Danielsson, riksdagsledamot (C)

Michaela Fletcher, kommunalråd  (M) Österåker

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev