Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Någon måste ta tag i tiggerifrågan”

Publicerad: 30 januari 2018, 13:02

Förslaget från kommunstyrelsen i Eskilstuna att tiggare ska kontakta polisen för att få tillstånd att tigga ska nu ut på remiss. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Vellinge fick nej. Nu provar S-styrda Eskilstuna en ny variant där tiggarna måste skaffa tillstånd från polisen.

Ämnen i artikeln:

FattigdomHemlöshet

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


På tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen kom förslaget från Eskilstunas styrande S-M-C-majoritet. En ny paragraf ska införas i de lokala ordningsföreskrifterna som innebär att den som tänker ägna sig åt ”passiv pengainsamling”, det vill säga tiggeri, måste gå till polisen och söka tillstånd.

– Vi gör det här utifrån ett humanistiskt perspektiv. Någon måste ta tag i den här frågan, framför allt för de här människornas skull. De far väldigt illa och kan utnyttjas av andra, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

Han bedömer att 30-50 personer för tillfället tigger på Eskilstunas gator och torg. Det stora problemet är de omständigheter som de tvingas leva under, anser han.

– De lever i skogen mitt i vintern och riskerar att dö för att de måste elda för att hålla värmen. Vi har gjort avhysningar när man har bosatt sig på platser där det är direkt olämpligt, i närheten av skolor eller motionsspår till exempel.

– Någonstans måste ett samhälle säga att nu är det nog. Det här är förhållanden som vi aldrig någonsin skulle acceptera i andra sammanhang. Nu har vi i flera år haft en debatt om det här och konstaterat att vi gör ett undantag kring våra principiella ställningstaganden när det gäller alla människors lika värde.

Inför ni tillståndskravet för att få bort tiggeriet?

– Ja, det är klart att vi vill komma dit. Men om vi inför en tillståndsplikt så blir personen också tvingad att ta kontakt med polisen, som får en väg in till de här personerna. Är det någon som är i en utsatt position? Ska man ha rätt att få tillståndet? Gynnar det den här personens situation?

– Och man kan kanske lotsa personen vidare till en organisation som jobbar med utsatta människor. Eller så ska personen faktiskt tas omhand av det land den kommer ifrån eftersom han eller hon varit i Sverige längre än de tillåtna tre månaderna.

Är inte det troliga att de som tigger bara flyttar vidare till en annan kommun?

Den risken är ju påtaglig. Men det finns ett stort fokus på den här frågan, inte minst från nationell nivå, som gör att det skulle välkomnas om man fick prövat vad som är möjligt med stöd av lokala ordningsföreskrifter.

Hur ser du på ditt partis hållning när det gäller tiggeri?

– Jag hoppas att vårt förslag kan bidra till ställningstaganden kring vad som går och inte går att göra. Jag har ändå uppfattat det som att mitt parti och den högsta ledningen inte heller tycker att människor ska tvingas tigga på sina bara knän i välfärdslandet Sverige.

Förslaget till förändring av Eskilstunas ordningsföreskrifter innebär att det ska krävas tillstånd för tiggeri bland annat i stadskärnan, vid externa handelsplatser, på samtliga platser där det bedrivs dagligvaruhandel och vid Mälarsjukhuset. Avgiften för tillståndet bestämmer polisen. Den som bryter mot bestämmelsen får betala böter.

Förslaget betyder att även exempelvis ideella organisationer kan tvingas söka tillstånd för att samla in pengar.

– Det är ett pris vi som brukar skänka pengar till dessa organisationer får betala för att bidra till ordning och trygghet och att vissa individer inte fastnar i den förnedring det innebär att tigga, säger Jimmy Jansson.

Förslag ska nu ut på remiss till bland annat kommunens förvaltningar och polisen. Jimmy Jansson är tydlig med att den blocköverskridande majoriteten kommer att driva frågan vidare oavsett vad som kommer fram där.

– Vi vill få det här prövat i nästa instans, så då är det väl upp till länsstyrelsen att säga sitt.

Maria Chergui, gruppledare för Vänsterpartiet i Eskilstuna, är kritisk till majoritetens förslag.

– Det är absurt att uppmana människor att söka tillstånd för att be om pengar, säger hon till SVT.

Även Moderata ungdomsförbundet i Sörmland avvisar tanken på tillstånd för tiggeri. Ordföranden Robin Tannarp säger i ett pressmeddelande att problemet bara flyttas runt så länge ett nationellt tiggeriförbud införs.

Vellinge har tidigare tagit ett beslut om att införa ett förbud mot tiggeri. Det upphävdes dock av länsstyrelsen. Kommunen har överklagat till förvaltningsrätten.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev