lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Muharrem Demirok: ”Vi måste flytta vår position i skolpolitiken”

Publicerad: 11 januari 2023, 09:53

Centerpartiets valberedning presenterar Muharrem Demirok (C) som förslag till ny partiledare vid en pressträff på partikansliet. Till höger valberedningens ordförande Jan Andersson. Foto: Anders Wiklund/TT

Tidigare kommunalrådet i Linköping Muharrem Demirok föreslås som ny partiledare för C. Han lovar bland annat en förändring av partiets skolpolitik om han blir vald.

Ämnen i artikeln:

ToppnyheterCenterpartietMuharrem Demirok

Samuel Åsgård

samuel.asgard@dagenssamhalle.se


Efter att tre kandidater åkt runt i landet och träffat partimedlemmar presenterade valberedningen på onsdagen sitt förslag till ny partiledare. Det blir Muharrem Demirok, riksdagsledamot och tidigare kommunalråd i Linköping. 

– Det är en stor dag för mig och jag är ödmjuk inför valberedningens förslag, sa han på onsdagens pressträff. 

Han presenterade flera områden som han vill att Centerpartiet ska fokusera på. Klimatomställningen, en politik för hela Sverige och trygghet var några av dessa. Han lovade också att arbeta för skattesänkningar för dem med lägst inkomster och regelförenklingar för småföretag. 

– Jag vill vara en liberal och borgerlig blåslampa på Ulf Kristerssons regering, sa han. 

Skolan är ett annat av Muharrem Demiroks prioriterade områden. Och där vill han se förändringar av partiets politik: 

– Centerpartiet är på fel plats när det gäller skolpolitiken. Varje gång vi ska prata om skolan får vi prata om vinster och skolkoncerner. Det här är ett område där vi måste flytta vår position. Vi kommer att återkomma med förslag. 

Centerpartiet har tidigare sagt nej till vinstförbud för skolföretag. På pressträffen ville inte Muharrem Demirok gå in på vad det är han vill förändra. 

På pressträffen fick valberedningen frågor om Demiroks två misshandelsdomar som kommit upp under partiledarkampanjen. 

– Vi har haft med det i bedömningen, men gör bedömningen att det ligger långt bak i tiden och på inget sätt omöjliggör för Muharrem att bli partiledare, sa valberedningens ordförande Jan Andersson.

– Muharrem Demirok är trygg som person och är van att leda andra och få andra med sig. Han har en tydlig ideologisk kompass och är van att hitta lösningar på komplicerade frågor, sa Jan Andersson om valberedningens motivering. 

Gällande att kunna samarbeta med Sverigedemokraterna håller Demirok samma linje som Annie Lööf, rapporterar TT.

– Jag ser inte några förutsättningar för att vi ska ingå i något regeringssamarbete med SD. Vi kanske har talat alldeles för mycket om SD och för lite om vad vi själva vill, säger han.

– Vårt avståndstagande till SD är inte ett Annie Lööf-projekt, det är en värderingsfråga för oss.

Centerpartiets nya partiledning ska väljas på extrastämman i Helsingborg den 2 februari. I valberedningens förslag ingår också Daniel Bäckström som förste vice ordförande. Han var en av de tre partiledarkandidaterna men ställer sig nu bakom Muharrem Demirok. Som andre vice ordförande föreslås Ulrika Liljeberg, riksdagsledamot och tidigare kommunalråd i Leksand. 

Den tredje partiledarkandidaten Elisabeth Thand Ringqvist skriver på sin Facebooksida att hon meddelat valberedningen att hon inte är intresserad av en post som vice ordförande och att hon ger sitt stöd till det presenterade förslaget. 

LÄS MER: Så vill C-kandidaterna vända vinden – ”Jag borde ha berättat för länge sedan”

LÄS MER: Längre intervju med Muharrem Demirok finns här: ”Jag tänker inte slukas av mörkret” 

LÄS MER: Centerkvinnor backar Demirok

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev