tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

MP: Vi brinner för att göra skillnad på riktigt

Feministiskt initiativs Nordling Blanco och Rantala Bonnier kommer med en lång rad felaktiga påståenden i sin debattartikel, replikerar Miljöpartiets Katarina Luhr och Daniel Helldén.

Publicerad: 22 oktober 2018, 11:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det grönblåa styret möjliggör för Miljöpartiet att göra verklighet av en betydande del av alla de vallöften vi presenterade för väljarna i vårt valmanifest, skriver Miljöpartiets Katarina Luhr och  Daniel Helldén. Foto: Anders J Larsson / Colourbox


Ämnen i artikeln:

Ekonomiskt biståndMiljöpartietFeministiskt initiativSocialdemokraternaVänsterpartietCenterpartietLiberalernaKulturpolitikBostadspolitikBostadspolitikenHemlöshetKlimatStockholm

Replik. I allt från kulturpolitik till ombildningar så utgår Feministiskt initiativs Nordling Blanco och Rantala Bonnier i sin artikel snarare från sina fördomar om olika partier än från den politik som det grönblåa samarbetet presenterat. Ett samarbete som sätter både klimatfrågan och medmänsklighet högt på agendan.

Den oro som Nordling Blanco och Rantala Bonnier försöker skapa bland boende i ytterstaden i frågan om ombildningar har ingen grund i den politik som faktiskt kommer att föras av det grönblåa samarbetet. Ombildningar av hyresrätter kommer enbart att vara aktuellt i ytterstaden, i stadsdelar där allmännyttan har en dominerande ställning i förhållande till övrigt bostadsbestånd, när de boende själva tar initiativet och till marknadsmässiga priser. En politik som ligger i linje med Miljöpartiets.

Att Miljöpartiet lagt socialpolitiken åt sidan är felaktigt. Som av en händelse är Nordling Blancos och Rantala Bonniers kritik svepande. Om vi i stället diskuterar sakfrågor så är de gröna avtrycken i det nya grönblåa samarbetet tydliga. Vi kommer gemensamt inom majoriteten driva en offensiv hemlöshetspolitik, med fler bostad först-lägenheter och utökade boendemöjligheter för barnfamiljer i osäkra boendesituationer. Vi har säkrat att riktlinjerna för ekonomiskt bistånd kommer att ligga fast under mandatperioden, något som innebär att även papperslösa barnfamiljer får ett stöd. Vi kommer dessutom att stärka förturen för våldsutsatta, något som Socialdemokraterna och Vänsterpartiet satte stopp för i den tidigare majoriteten.

Vi har löpande fört diskussioner med alla partier utom Sverigedemokraterna, inte minst med Socialdemokraterna. Då det tidigare rödgrönrosa styret inte kunde samla en majoritet av väljarnas röster bakom sig så försökte vi i första hand skapa ett mittensamarbete. Det var dessvärre något som Socialdemokraterna visade ljummet intresse för och som inte heller var aktuellt för Centerpartiet och Liberalerna.

Det grönblåa styret möjliggör inte bara för Miljöpartiet att göra verklighet av en betydande del av alla de vallöften vi presenterade för väljarna i vårt valmanifest, dessutom vet vi att politiken inte kommer att bli nedröstad i kommunfullmäktige. Nordling Blanco och Rantala Bonnier hade hellre sett ett rödgrönrosa styre, men nämner inte att den tidigare rödgrönrosa styret förlorade sin majoritet vid valet. En minoritet hade riskerat bli nedröstad i avgörande frågor, vilket gett Sverigedemokraterna inflytande. Det förvånar oss inte att Feministiskt initiativ föredrar rödgrönrosa framför grönblått, men det är uppseendeväckande att de inte verkar se några problem med detta.

Miljöpartiet är ett pragmatiskt och resultatinriktat parti som brinner för att göra skillnad på riktigt. Det gäller särskilt inom klimatpolitiken, där omställningen brådskar och vi inte får riskera att isarna smälter snabbare än vad politikerna agerar.

Katarina Luhr, miljö- och klimatborgarråd (MP)

Daniel Helldén, trafikborgarråd (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev