Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

MP:s Jabar Amin behöver läsa på

Vi rekommenderar Amin och hans kollegor i MP och S att besöka någon av alla de välfungerande och uppskattade fristående skolorna och förskolorna de inte vill se fler av i framtiden. Det kombinerat med en kurs i företagande ser ut att behövas, replikerar ledningen i Friskolornas riksförbund.

Publicerad: 16 oktober 2014, 09:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Miljöpartisten Jabar Amin måste läsa på, tycker Friskolornas Riksförbund.


Ämnen i artikeln:

VinstförbudFriskolorSkolvalVinster i välfärden

SLUTREPLIK. När vi läser Jabar Amins (MP) svar om regeringens överenskommelse med V om vinster i välfärden blir det smärtsamt tydligt att han inte kan tillräckligt om friskolebranschen och våra villkor. Mångfalden av driftsformer bland våra medlemmar har varit positiv för att ta tillvara olika idéer och sätt att arbeta. Att som Amin och Miljöpartiet påstå att inte alla driver sin verksamhet med passion är okunnigt.

I dag drivs 70 procent av alla friskolor som aktiebolag. Möjligheten att kunna göra och dela ut vinst är en förutsättning för att dessa företag ska kunna få in nytt kapital för investeringar. Många friskolor som startat som en ideell eller ekonomisk förening ombildar sig så småningom till ett aktiebolag när det har behövts för att utveckla verksamheten och kvaliteten. Det upplevs även av banker vara en ekonomiskt stabil form.

Ett sådant exempel är friskolan Vargen. Från början drevs den som en ekonomisk förening, men då de inte fick handla mot faktura ombildade de sig. I vår första artikel gav vi fler exempel på väl fungerande verksamheter som kommer att få det tufft om regeringens och V:s överenskommelse blir verklighet. Fortfarande vägrar Amin att svara på varför han och regeringen vill jaga dessa företag. På vilket sätt blir skolsverige bättre om vi stänger ute nytänkande idéer och innovationer?

Vi undrar också vilka dessa vinstjagande aktörer är som idag helt ägnar sig åt vinstjakt istället för att utveckla sin verksamhet? De fyra friskolekoncerner som har riskkapital bakom sig har exempelvis inte gjort några egentliga utdelningar på flera år. Att någon enstaka fristående huvudman har misskött sig bör knappast föranleda att en i stort välfungerande bransch kvävs. Det finns även exempel på kommunala verksamheter som sköts dåligt och läggs ner. Men då anses det vara problem med just den enskilda verksamheten, eller ledningen. Inte att kommuner i sig är olämpliga att driva förskolor eller skolor.

Skolor utan tillräcklig kvalitet ska inte förekomma, där är vi eniga med Amin. Men problemet är att regeringens förslag inte tar sikte på de verksamheter som inte håller måttet. De slår i stället blint mot alla. Främst mot många små skolor som regeringen säger sig vilja ha kvar. Att dessutom påstå att förslaget skulle vara en lösning av skolsegregation är märkligt då Miljöpartiet inte vill införa ett veto för alla driftsformer. Om Miljöpartiet vill begränsa det fria skolvalet behöver de vara ärliga med det till föräldrar och elever.

Vi rekommenderar Amin och hans kollegor i MP och S att besöka någon av alla de välfungerande och uppskattade fristående skolorna och förskolorna de inte vill se fler av i framtiden. Det kombinerat med en kurs i företagande ser ut att behövas för att vi ska slippa se fler ogenomtänkta förslag.

Mikaela Valtersson, ordförande Friskolornas riksförbund

Claes Nyberg, vd Friskolornas riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev