lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Morgan Johansson: Skärpta straff på gång

Publicerad: 2 juni 2017, 13:15

Hårdare straff för den som hotar politiker är på gång, enligt Morgan Johansson.

Regeringen förbereder en straffskärpning när det gäller hot och våld mot förtroendevalda. Det meddelar justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Ämnen i artikeln:

Hotet mot politikernaHotFörtroendevalda

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Dagens Samhälle har med en enkät visat att drygt hälften av alla kommunstyrelseordförande utsatts för hot och trakasserier sedan valet.

I samband med att undersökningen publicerats har såväl Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som den förra hotutredaren Agneta Blom upprepat kravet på en skärpning av lagen när det gäller hot mot förtroendevalda.

Och den tycks vara på väg. I ett mejl meddelar Morgan Johansson via sin pressekreterare att beredningen pågår: ”Departementet har inlett ett arbete som tar sikte på att införa en särskild straffskärpningsgrund för våld som riktar sig mot förtroendevalda. Syftet är att i lagstiftningen tydligare markera mot våld och hot som riktas mot politiker, eftersom det i förlängningen riskerar att underminera demokratin”.

Redan den första utredningen om hot och våld mot politiker, som lades fram 2006, föreslog hårdare straff för den som ger sig på en förtroendevald. Huvudsekreterare då var statsvetaren Agneta Blom, som nu framfört att hon anser förändringen bara blivit viktigare med åren.

SKL har envist drivit frågan i drygt tio år. Ordföranden Lena Micko (S) vill ha en lagstiftning om hot mot demokratin. Såväl SKL som Agneta Blom har pekat på att det straffrättsliga skydd för förtroendevalda, som tidigare fanns i samband med myndighetsutövning, faktiskt har försvagats. Lagen gäller numera bara tjänstemän.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev