Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Moderaternas vässning av SLL saknar trovärdighet

Moderaterna har haft tio år på sig att vässa landstinget. Men istället har vi sett kostnadsdrivande privatiseringar, skenande konsultnoter och oproffsiga upphandlingar med akut kris i sjukvården som resultat.

Publicerad: 27 januari 2017, 10:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är genom konkreta åtgärdsförslag vi kan öppna stängda vårdplatser eller korta köerna på akutmottagningarna, skriver debattörerna.


Ämnen i artikeln:

StockholmSocialdemokraternaEffektiviseringByråkratiMiljöpartietSLL

Replik. Nyligen rapporterades det om en 85-årig man som fick ligga i mer än 72 timmar på akuten i väntan på en ledig vårdplats. Han är inte ensam. I december var nästan 600 vårdplatser stängda, 250 fler än samma tid förra året, och situationen på Stockholms akutmottagningar har stadigt försämrats sedan 2010. Värst drabbas våra äldre.

Att Moderaterna nu ska ge landstingets förvaltning i uppdrag att se över upphandlingsrutinerna är visserligen välkommet efter skandalomsusade upphandlingar som Nya Karolinska Sjukhuset och #strumpgate, med strumpor för 6 000 kronor paret. Likaså är det rimligt, om än lite senkommet, att vilja se över hälso- och sjukvårdsförvaltningens storlek efter att den under tio år av moderat styre svällt med 100 procent.

LÄS OCKSÅ: ALLIANSEN I SLL: NU VÄSSAR VI LANDSTINGET

Vi tycker det är en självklarhet att Sveriges största landsting ska arbeta för en effektivare förvaltning och bättre upphandlingar och har lagt skarpa förslag för att kraftigt reducera konsultkostnaderna, minska förvaltningens storlek och utreda en ny upphandlingsstrategi. I samtliga fall har Moderaterna röstat nej.

Men Moderaternas så kallade vässning löser inte krisen i vården och den saknar trovärdighet så länge Moderaterna samtidigt vägrar att omvärdera den privatiseringsideologi som är den bakomliggande orsaken till både höga kostnader och krisen i vården.

Exemplen på höga kostnader och ineffektivitet till följd av moderaternas privatiseringsvurmande är många:

• Privatisering av vården genom vårdval har lett till att kostnaderna ökat med över en miljard per år, jämfört med annan vård.

• Privatiseringen inom förlossningsvården har lett till färre alternativ och stor brist på förlossningsplatser. Blivande föräldrar och personal drabbas när privatiseringen gör det svårt att planera vården.

• Bygget av Nya Karolinska Sjukhuset har lett till ökade kostnader med miljarder i jämförelse med den ursprungliga planen och jämförbara sjukhus.

Ändå planerar Alliansen nu att lägga miljoner på att privatisera ytterligare ett akutsjukhus och visar ingen vilja att på allvar ta tag i de strukturproblem som tio år av moderat privatiseringspolitik lett till.

Till skillnad från Moderaterna har vi skarpa förslag på hur vi vill lösa sjukvårdskrisen:

• Öppna de fem första närakuterna nu. Vi vill se närakuter vid akutsjukhusen i Södertälje, Danderyd, Södersjukhuset och Karolinska i Solna och Huddinge.

• Satsa på vårdcentralerna. Vårdcentralerna ska vara patientens självklara förstahandsval och kunna erbjuda längre öppettider.

• Ge vårdpersonalen bra arbetstider och löneutveckling. Samtliga sjukhus i Stockholms läns landsting rapporterar att de har svårt att klara bemanningen, också där vården är akut som inom kirurgi och förlossning. Så länge landstinget inte klarar bemanningen kommer vårdplatser förbli stängda och patienter fortsätta vänta i akutmottagningarnas korridorer.

Det är genom konkreta åtgärdsförslag vi kan öppna stängda vårdplatser eller korta köerna på akutmottagningarna, inte med ett gäng trubbiga uppdrag till landstingets förvaltning.

Erika Ullberg, oppositionslandstingsråd (S) Stockholms läns landsting

Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev