Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Moderaterna säger nej till en jämlik skola

Moderaterna säg nej, nej och åter nej till alla förslag för en mer jämlik skola. I dagarna röstar partiet nej till ännu en reform som skulle förbättra skolans likvärdighet. När det handlar om jämlikhet är den politiska skiljelinjen mellan höger och vänster knivskarp.

Publicerad: 23 maj 2018, 08:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

JämlikhetModeraternaSocialdemokraterna

För att kunskapsresultaten i skolan ska fortsätta uppåt behöver likvärdigheten öka. Men sedan 1990-talet har jämlikheten i skolan minskat. Elevernas familjebakgrund har fått allt större betydelse för skolresultaten. För att bryta ojämlikheten och höja kunskapsresultaten har Skolkommissionen, med representanter från forskning, profession och näringsliv, tagit fram en rad förslag. De säger Moderaterna nu blankt nej till.

Moderaterna säger nej till:

■ Det stora resurstillskott på 6 miljarder kronor per år som Skolkommissionen föreslog och som fördelas utifrån elevernas socioekonomiska bakgrund.
■ Mångmiljonsatsningen Samverkan för bästa skola, där staten aktivt går in och stöttar de förskolor och skolor som har låga kunskapsresultat.
■ Regeringens jämlikhetspeng som fördelas till grundskolor med låg andel behöriga elever till gymnasiet.
■ Att alla huvudmän ska verka för mer blandade elevgrupper.

Listan är lång. Moderaterna säger faktiskt nej till i princip alla regeringens förslag som skulle öka jämlikheten i skolan. Det är anmärkningsvärt och märkligt att Moderaterna inte är mer lyhörda för vad lärare, rektorer och forskare säger att skolan behöver. Med de ideologiska skygglapparna på fortsätter M istället att säga ja till ytterligare skattesänkningar, fortsatta vinster för de stora skolkoncernerna och nya religiösa friskolor.

Högerpartiet Moderaterna förnekar sig inte när det kommer till skolan. Jämlikhet är en icke-fråga. I Moderaternas skola ska direktörens barn inte möta byggnadsarbetarens. Trots att forskning visar att kunskapsresultaten stiger och att alla presterar bättre när elever från hem med olika studietraditioner möts i samma skola.

Sverige hade tidigare ett av de jämlikaste och mest högpresterande skolsystemen i världen. Dit måste vi ta oss igen. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har därför i snart fyra år prioriterat investeringar i skolan framför skattesänkningar och nedskärningar. Det har gett resultat. Nu arbetar 28 000 fler i skolan, tre av fyra legitimerade lärare har fått del av statliga lönesatsningar och förskolan har de minsta barngrupperna på decennier. Skolan tillförs stora resurser – där mest går till de kommuner och skolor som behöver det bäst.

Socialdemokraterna kommer att fortsätta prioritera skolan. För att en jämlik kunskapsskola är nyckeln till att bryta segregationen och ge alla barn möjligheten att utvecklas och nå sina drömmar. Det är grunden i ett starkt samhälle där ingen elevs lämnas efter eller hålls tillbaka. Det är en investering i vår gemensamma framtid.

Matilda Ernkrans, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev