måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Moderaterna förvillar om utanförskapet

I ett försök att kritisera regeringens politik för nyanlända använder Elisabeth Svantesson en oärlig argumentation om utanförskap. Begreppet förvillar och döljer det faktum att regeringen arbetar intensivt med att förkorta nyanländas väg in på arbetsmarknaden.

Publicerad: 29 september 2016, 07:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

M hävdar att det i dag finns 130 utanförskapsområden i Sverige, utan att berätta att det är utifrån en definition som partiet själv hittat på.

Foto: Per Pettersson


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaModeraternaUtanförskapArbetslöshetVälfärdBudget 2017

REPLIK I artikeln ”Har regeringen tappat frågan om utanförskapet?” skriver Elisabeth Svantesson (M) att regeringen ”räknar med runt en miljon i utanförskap om några år” utan att berätta att det mått på ”utanförskap” hon använder inbegriper vanliga löntagare med fast jobb som måste vabba eller vara hemma med influensa några dagar.

Svantesson hävdar också att det i dag finns 130 utanförskapsområden i Sverige, utan att berätta att det hon kallar för utanförskapsområde är något som Moderaterna hittat på själva utifrån en egen definition eller att antalet sådana områden även med deras mått mätt ökade under Alliansregeringen. Det är en oärlig argumentation och ett tecken på hur Moderaterna de senaste åren låtit sin politiska retorik reduceras till svepande talepunkter och utelämnande av fakta.

Alla politiska partier är överens om att Sverige behöver fler jobb. Skillnaden är på vilket sätt jobben ska bli fler och hur arbetslösheten ska minska. Under åtta år drev Moderaterna idén om att det blir fler jobb om skatten på arbete sänks. Resultatet förskräcker. Det gick så långt att EU gav Sverige stöd för att ungdomsarbetslösheten blev ohanterligt hög.

Den moderatledda regeringen förlorade valet på tandlösa arbetsmarknadspolitiska förslag men fortsätter i gamla hjulspår: Jobbavdrag, ännu lägre skatt på arbete och enkla jobb med låga löner.

Vi socialdemokrater väljer i stället att fokusera på lösningar. För att nyanlända som kommer till vårt land ska få en så snabb och effektiv etablering som möjligt krävs att fler får utbildning och därmed ökade möjligheter att få arbete. Den socialdemokratiskt ledda regeringen jobbar intensivt med hur detta ska gå till och styr mottagandet av nyanlända till orter med en stor efterfrågan på arbetskraft. Det har startat en rad snabbspår med inriktning mot olika bristyrken.

Det krävs en skattefinansierad välfärd för att alla ska ha råd med skola, vård och omsorg. Inom välfärden finns dessutom stora möjlighet att skapa många arbetstillfällen. Därför väljer Socialdemokraterna bort stora ofinansierade skattesänkningar. Pengar som tidigare gick till skattesänkningar går nu till kommunerna som får ökat stöd för mottagande av nyanlända men också skolgång och sjukvård.

För att skapa arbetstillfällen och ge fler möjlighet att jobba satsar regeringen 10 miljarder årligen till kommuner och landsting. Tillsammans med regeringens tidigare välfärdssatsningar motsvarar det cirka 30 000 anställda i välfärden.

Sänkta skatter och FAS 3 är uppenbart fel väg för Sverige. När arbetsgivarna efterfrågar ökad kompetens är utbildning en viktig lösning för att fler ska få arbete. Sammanlagt finns nu pengar till 70 000 nya utbildningsplatser i ett nytt kunskapslyft för ökad kompetens och jobb. Därtill investeringar i bostäder, järnvägar och vägar. På så sätt tillgodoser regeringen efterfrågan på mer bostäder, bättre järnvägar och vägar. Samtidigt skapar satsningarna nya arbetstillfällen.

Vi socialdemokrater är långt från klara men vi har kommit en bit på vägen. Till skillnad från moderaterna vet vi att skattesänkningar inte är det bästa sättet att bekämpa arbetslöshet och riktigt utanförskap.

Raimo Pärssinen, ordförande (S) i riksdagens arbetsmarknadsutskott

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev