tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Moderaterna får bara tältlägren att byta adress

I Stockholm ska ingen människa behöva bo i tältläger. Det är de flesta, oavsett politisk färg, överens om. De temporära läger som växer upp på stadens gator och parker är varken säkra eller humana och följer inte gällande ordningsföreskrifter. Men vi kan inte avhysa människor till ingenting.

Publicerad: 26 februari 2015, 12:34

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Oppositionsrådet Anna König Jerlemyr (M) vill att vakter ska få avhysa tältlägren. Foto: Roger Turesson/TT


Ämnen i artikeln:

HemlöshetFattigdom

REPLIK. Stockholm står liksom flera svenska kommuner inför en svår situation. Utsatta människor från andra EU-länder, främst Rumänien, söker sig hit för försörjning. Många av dessa människor har inget boende när de väl kommer fram. De temporära läger som på flera platser byggts upp följer varken gällande ordningsföreskrifter eller är trygga platser att bo på.

Frågan är akut. När den rödgrönrosa majoriteten tog makten i Stockholm har vi lagt fokus på att få fram fler sängplatser till fattiga EU-medborgare som i dag sover utomhus. Sedan i höstas har vi fördubblat platserna på stadens härbärgen för fattiga EU-medborgare. Staden har utökat samarbetet med frivilligorganisationer och öppnat en evakueringslokal som används när avhysningar skett. Anledningen till detta är att vi inte kan avhysa människor till ingenting och driva dem från gathörn till gathörn.

Moderaterna i Stockholm och i Göteborg har förespråkat att olika lagar ska ändras i syfte att låta kommunerna själva sköta avhysningar. Under de senaste två veckorna har polisen genomfört flera avhysningar i samarbete med socialförvaltningen, allt i enlighet med den nya majoritetens riktlinjer, vilka också innebär att alternativ alltid erbjuds när avhysningar sker. Jag och den politiska majoriteten i Stockholm vill att polisen även fortsättningsvis ska ansvara för lag och ordning.

Diskriminering och fattigdom tvingar människor till livsval som tar dem från barn, familj och hem. Stockholm har en dialog med regeringen för att sätta press på exempelvis Rumänien. Redan på tisdag träffar jag regeringens nationella samordnare för att ytterligare lyfta frågan. Samtidigt underlättar vi för de organisationer som jobbar med frågorna på plats i hemländerna.

Att staden, som Moderaterna föreslår i artikeln Därför måste vakter få avhysa bosättningarna (DS 24/2) skulle anställa ordningsvakter för att utföra polisens jobb är varken rättssäkert eller kostnadseffektivt. Vi tror att medel som använts till sängplatser är bättre investerade än de som läggs på ordningsvakter. Socialförvaltningen har i dag ett väl upparbetat samarbete med polisen vad gäller exempelvis tolkning och information om alternativa boenden.

Moderaternas förslag kommer inte att ta bort några tältläger. Effekten blir bara att de byter adress.

Ewa Larsson, socialborgarråd (MP) i Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

HemlöshetFattigdom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev