fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Moderat kso vald i Klippan – kan bli utesluten ur partiet

Publicerad: 20 december 2022, 11:59

Anna Andresen valdes till kommunstyrelsens ordförande i Klippan.

Foto: Klippans kommun, Simon Hastegård, Vilhelm Stokstad/TT

Anna Andresen (M) blir kommunstyrelsens ordförande i Klippan mot sitt partis vilja och riskerar uteslutning. Samtidigt valdes två uteslutna SD-politiker till tunga poster.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022ModeraternaSverigedemokraternaSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Det nya styret i Klippan bestående av SD, KD, lokala partiet Vår Framtid Klippan och två moderater fick sin vilja igenom på måndagens fullmäktige, rapporterar Helsingborgs Dagblad. Det innebär att Anna Andresen (M) blir kommunstyrelsens ordförande. 

Hur länge hon får behålla sin partibeteckning är dock oklart. Efter att hon och partikamraten Christer Persson gått emot partilinjen och röstat fram det nya styret hotas de båda av uteslutning. Resten av moderaterna i Klippan är i opposition. Det innebär att kommunen kan få en politisk vilde som kommunstyrelseordförande. Anna Andresen har tidigare sagt till Dagens Samhälle att inte tror att hon kommer att bli utesluten men att hon i så fall kommer att ta ställning till om hon kan sitta kvar som kso.

Även inom SD i Klippan har det stormat. Två uteslutna SD-politiker valdes på måndagen till tunga poster. Andreas Olofsson blir ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Thomas Jelinek blir ledamot i kommunstyrelsen. De uteslöts båda ur partiet 2018 på grund av sin bakgrund i nynazistiska Nationalsocialistisk front (NSF). Trots detta har SD i Klippan nominerat dem, vilket partiets distriktsordförande i Skåne Mikael Eskilandersson har kallat ”oacceptabelt”.

Helsingborgs Dagblad rapporterar att SD:s Skånedistrikt och partiets riksorganisation har haft ett möte med SD i Klippan om de uteslutna ex-nazisterna. Vad som sagts på detta möte har ännu inte framkommit. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev