lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Minus för socialnämnden – politikerna nekas ansvarsfrihet: ”Vi har att bita i”

Publicerad: 3 maj 2023, 10:44

Kommunfullmäktige i Örkelljunga röstade för att neka socialnämnden ansvarsfrihet.

Foto: Mostphotos

Socialnämnden i Örkelljunga fick inte ansvarsfrihet av kommunfullmäktige för 2022. Anledning: 15 miljoner kronor i underskott och inte tillräckliga åtgärder för att stävja det.

Ämnen i artikeln:

Socialtjänstlagen

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Att en socialnämnd går med underskott är inte ovanligt eftersom nämnden ansvarar för placering av barn och ungdomar – kostsamma och svårförutsägbara utgifter. 

Men i Örkelljunga anser revisorerna att nämnden inte gjort tillräckligt för att ha kontroll över ekonomin och inte vidtagit åtgärder för att nå en ekonomi i balans. Nämnden har gått back i förhållande till budget sju år i rad, 2022 blev underskottet 14,9 miljoner kronor.

Fullmäktige gick i förra veckan på revisorernas linje och beslutade att inte bevilja socialnämndens ansvarsfrihet på grund av "bristande måluppfyllelse avseende nämndens ekonomi samt brister i styrning och intern kontroll".

Enligt Helsingborgs Dagblad föregicks beslutet av en lång diskussion.

Tidigare socialnämndsordföranden Annika Jönsson (M) ser inte att politikerna i nämnden hade kunnat göra något annorlunda för att ändra det ekonomiska utfallet. 

– Man kan ju inte strunta i människor bara för att man ska hålla budgeten till 100 procent. Jag vet att nuvarande socialchef tycker att budgeten är underdimensionerad. Detta blir väl ett uppvaknande, säger hon till tidningen.

Förra mandatperioden var SD i opposition. Nu har man en valteknisk samverkan tillsammans med Moderaterna, och Stefan Svensson (SD) har ordförandeposten i socialnämnden. Han är alltså en av dem som inte fick ansvarsfrihet, men är nu högsta  ansvarig för att få ekonomin i balans. 

– Det sätter större press på nuvarande nämnd att skärpa till och göra åtgärder för att få en budget i balans. Vi har att bita i, säger Stefan Svensson till HD. 

LÄS MER: Hela listan: Så mycket tjänar socialcheferna

LÄS MER: SiS vädjar: ”Ta emot tvångsvårdade barn – blir stopp i vårdkedjan”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev