Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Ministern lovar mer pengar till välfärden

Publicerad: 19 oktober 2017, 09:10

Finansminister Magdalena Andersson (S) lovar mer stöd till kommuner och landsting. Foto: Anna Rut Fridholm

Finansminister Magdalena Andersson (S) delar SKL:s bild av välfärdens finansieringsbekymmer och lovar mer pengar under nästa mandatperiod: 20 miljarder, kanske mer.


”Regeringen delar helt SKL:s uppfattning”. Det är Magdalena Anderssons första ord till Dagens Samhälle när hon kommenterar SKL:s ekonomirapport som släpptes på tisdagen. Det är inte alltid det låtit riktigt så från finansministrar.

Samsynen nu gäller att välfärden måste byggas ut när befolkningen växer så snabbt och åldras så snabbt och är så ung – allt samtidigt. Och samsynen gäller också pengarna.

– Kommuner och landsting kommer att behöva ökade resurser för att klara de här utmaningarna. Vi ser det! säger Magdalena Andersson.

Hon påpekar att regeringen redan aviserat ytterligare 10 miljarder kronor nästa mandatperiod. Först 5 miljarder 2019 och så ytterligare 5 miljarder 2020. Generella pengar. Men det ska inte stanna där.

– Vår bedömning är att det behövs minst 20 miljarder till sektorn under nästa mandatperiod. Vi får bedöma läget längre fram, men det kan mycket väl bli mer än så. Vi prioriterar det före skattesänkningar, säger Magdalena Andersson.

Tydligare än någonsin kritiserar SKL styrningen med riktade statsbidrag. Man lyfter det rentav som en viktig punkt för att klara välfärdens finansiering: Ge oss generella statsbidrag i stället för riktade.

Finansministern säger att regeringen försökt göra ett arbete för att minska på de riktade statsbidragen, att ansträngningarna i den riktningen ska vara kontinuerliga. Ändå har riktade statsbidrag ökat mer än någonsin senaste åren.

– Regering och riksdag vill gärna styra lite också, och här finns ju en intressekonflikt. Men jag kan absolut förstå SKL:s utgångspunkt, det är problematiskt och det kan bli lite spretig styrning med för mycket riktade bidrag, säger hon.

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev