Kommunpolitik
Miljöpartist blev valets kryssraket
Publicerad: 1 oktober 2018, 12:48
MP:s förstanamn i Jokkmokk, Henrik Blind, kryssades av en större andel av sitt eget partis väljare än någon annan kommunpolitiker.
Aldrig tidigare har en så låg andel av väljarna valt att kryssa någon kandidat i kommunvalet: mindre än 28 procent.
Ämnen i artikeln:
KommunvalDu missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.
Möjligheten att kryssa kandidater infördes fullt ut 1998 och vissa närde förhoppningar om att minst hälften av väljarna snart skulle utnyttja denna chans till inflytande över vilka som blir invalda.
Men det blev inte så, vid valet åtta år senare var det fortfarande bara drygt 30 procent som kryssade. Statsvetaren Folke Johansson vid Göteborgs universitet, som också var expert i den utredning som ledde fram till personvalsreformen, kallade den då "ett fiasko" i Dagens Samhälle.
Vad säger du idag när en lägre andel än någonsin kryssar i kommunvalet?
– Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss. Det har stabiliserat sig på en nivå där en knapp tredjedel av väljarna är intresserade av att kryssa.
Med tanke på att sociala medier gjort det ännu lättare att profilera sig, hade du väntat dig en ökning i år?
– I alla fall inte en minskning.
Varför lyfter det inte?
– Partierna är helt enkelt inte tillräckligt entusiastiska, i synnerhet partierna i vänsterblocket. De vill försvara den rangordning som deras medlemmar gjort.
Hans göteborgskollega, statsvetaren Mikael Gilljam, är också kritisk mot hur partierna har hanterat frågan:
– Många väljare känner nog att de inte får tillräcklig information om kandidaterna, avståndet mellan väljare och valda är helt enkelt för stort. Det är få som bedriver personvalskampanjer och kandidaterna blir sällan uppmuntrade att göra det.
– Det är djupt otillfredsställande att vi har ett personvalssystem som över 70 procent av väljarna inte deltar i.
Att så få deltar kan också få demokratiska komplikationer när kandidater som kryssats av mer än fem procent av partiets väljare går förbi toppkandidaten, menar Folke Johansson:
– Visst är en av poängerna att kunna kryssa sig förbi, men när den stora majoriteten låter bli att kryssa kan det leda till att en kandidat med starkt stöd i en kommundel eller en folkgrupp slår ut en politiker som egentligen åtnjuter bredare förtroende.
Finland har ett fullfjädrat personval, där röstar man bara på kandidaterna. Folke Johansson vill inte se en finsk modell, men möjligen steg i den riktningen.
– Man kunde kanske skruva något i konstruktionen så att det blir mer naturligt och inbyggt att också kryssa.
Det är just närheten till Finland som bidragit till att väljarna i Övertorneå utnyttjar sin rätt att kryssa mer än några andra i Sverige, tror krysskungen där, kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtberg (C):
– Vi har många väljare med dubbla medborgarskap, de är vana vid att personrösta.
Mer än var tredje centerväljare kryssade dig, varför?
– Som kommunalråd är jag ju känd i kommunen och jag är engagerad i kyrkan och idrottsrörelsen. Men jag är besviken att jag inte fick fler kryss, nästan varannan kryssade mig förra gången, säger han och skrattar.
I själva verket uppskattar han att fler politiker både från hans eget parti och andra klivit fram, drivit kampanjer och haft stickers "kryssa mig".
– Bra att väljarna lär känna fler.
Borde Sverige införa mer av en finsk modell?
– Njae, kanske ta något steg åt det hållet, men jag är kritisk när kända idrottare och artister blir invalda i Finland.
Flest personröster i kommunvalet i Sverige fick Demokraternas ledare i Göteborg, Martin Wannholt, med över 11 000 kryss - mer än dubbelt så många som kommunalrådet i samma stad, Ann-Sofie Hermansson (S).
Men ingen av dem kom ens i närheten av miljöpartisten Henrik Blind i Jokkmokk - om man ser till andelen kryss bland sitt partis väljare. Nästan varannan MP-väljare kryssade Blind. DS ger honom nyheten att han är etta i landet:
– Oj då! Är det sant?
MP gjorde sitt bästa val i just Jokkmokk, bland annat för att miljöfrågorna hamnat högt på agendan i kölvattnet av de utdragna diskussionerna om gruvbrytning i Kallak.
– Många har kommit fram till mig och frågat: "Om vi nu inte får någon gruva, vad ska vi då leva av?" När jag talat om gröna näringar är det många som lyssnat.
Henrik Blind hade kommit in även utan sina sina kryss. Liksom många andra inkryssade i landet - över 2 400 totalt - stod han redan på valbar plats. Valmyndigheten har ännu inte räknat fram hur många som kryssat sig in i landets fullmäktige.
Källa: Valmyndigheten
Påhl Ruin
Johan Ekman