måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Miljardsatsningen på äldre rinner ut i sanden”

Mer personal inom äldreomsorgen är bra, men om regeringen samtidigt tar bort pengar till kompetensutveckling, uppföljning och forskning riskerar satsningen att inte leda till någon ordentlig kvalitetsförbättring. Alla de äldre som hade sett fram emot bättre måltider och en äldreboendegaranti sviks nu.

Publicerad: 17 april 2015, 08:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Måltidslyft för äldreomsorgen får stryka på foten när regeringen storsatsar på äldrevården. Foto: Kristdemokraterna


Ämnen i artikeln:

VårdkvalitetÄldresatsning en bluff?

Regeringen och Vänsterpartiet har nu i omgångar slagit sig för bröstet över en ”miljardsatsning” på äldreomsorgen – en miljard i år och två miljarder nästa år – till mer personal. Men i vårändringsbudgeten står det klart att i stort sett hela reformen 2015 finansieras genom att radera ut andra insatser inom äldreomsorgen. När alla de kvalitetsreformer som stryks har räknats bort summerar regeringens så kallade miljardsatsning till 60 miljoner. Bland dessa reformer finns viktiga satsningar på kompetensutveckling hos personalen, måltiderna för de äldre och vården för demenssjuka.

För åren framåt gäller samma sak – inte för något år tillförs äldreomsorgen två miljarder, utan ju längre tiden går finansieras allt mer av satsningen genom andra neddragningar på äldreomsorgen, som att investeringsstödet till äldreboenden avskaffas och äldreboendegarantin inte blir av. Av den påstådda tvåmiljarderssatsningen 2018 är bara 362 miljoner nya pengar.

Att det finns tillräckligt med personal inom äldreomsorgen är självklart viktigt, men det är inte det enda som avgör hur väl äldreomsorgen fungerar för den äldre. En satsning som nu stryks är den på förbättrad uppföljning, vilket var tänkt att förbättra kommunernas egenkontroll av verksamhet i såväl kommunal som privat regi. I riksdagsdebatten i onsdags avfärdade Vänsterpartiets företrädare denna satsning och menade att kontroll och uppföljning är oväsentligt för att förbättra kvaliteten inom äldreomsorgen. Sanningen är snarare att uppföljning av kvaliteten är nödvändigt för att brister ska uppmärksammas och åtgärdas innan de utvecklas till stora problem med vanvård som följd. Någon satsning på bättre uppföljning blir det nu inte med regeringens budget.

På samma sätt stryks budgetsatsningen från i höstas på en nationell demensplan med målet att öka och sprida kunskaper om demenssjukdomar samt att använda resurser på ett bättre sätt. Regeringen satsar nu inte en krona på detta område. Precis som professor Bengt Winblad skriver i Expressen (16/4) är det oroande att regeringen inte förstår vikten av att satsa resurser på demensforskning.

Mycket anmärkningsvärt är det också att regeringen gör en satsning på bemanning, men samtidigt lägger ner alla delar som handlar om kompetensutveckling. Alliansens omvårdnadslyft har gett äldreomsorgens personal goda möjligheter till fortbildning och att få den kompetens som krävs för att göra ett bra arbete. Andelen personal med grundläggande kompetens har sedan 2008 ökat från 76 till 86 procent på särskilt boende och från 67 till 75 procent inom hemtjänst. Omvårdnadslyftet är den första kompetenssatsning inom äldreomsorgen som gett en faktisk ökning av kompetensnivån. Men inte ens det räcker för att regeringen och Vänsterpartiet ska behålla Omvårdnadslyftet.

Andra satsningar som får stryka på foten handlar om ett måltidslyft för äldreomsorgen för att öka trivseln och motverka näringsbrist samt stimulansmedel för bättre samverkan mellan kommuner och landsting.

Mer personal är bra, men om man samtidigt stryker bort kompetensutveckling, uppföljning och forskning riskerar satsningen att inte tillföra samma kvalitetsförbättring. Och alla de äldre som hade sett fram emot bättre måltider och inte minst en äldreboendegaranti – för att slippa den stora oro många känner över att inte veta om det finns plats den dagen man vill flytta till ett äldreboende – sviks nu när regeringen raderar ut dessa satsningar. Det var nog inte det man hade sett framför sig när regeringen presenterade sin ”miljardsatsning” på äldreomsorgen.

Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson (KD), riksdagsledamot

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev