Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Medmänskligt att stötta papperslösa barnen”

Det så kallade skuggsamhället uppstår inte för att vi ger stöd till barn som har det svårt - skuggsamhället finns redan. Och som kommunpolitiker måste vi förhålla oss till verkligheten, skriver Åsa Lindhagen (MP) om beslutet att ge ekonomiskt bistånd till papperslösa barn.

Publicerad: 31 oktober 2017, 12:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Barn kan inte hållas ansvariga för hur deras föräldrar agerar. Och vi kan aldrig acceptera att barn i vår stad far illa.”

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

FörsörjningsstödSocialtjänstenMiljöpartiet

Socialtjänsten utgör det yttersta skyddsnätet i vårt välfärdssamhälle. Ett skyddsnät som vi ska vara stolta över och som är en av de allra vackraste delarna i det som utgör samhällsbygget Sverige.

När röster hörs allt starkare om att ”vi kan inte hjälpa alla”, när människa ställs mot människa på ett sätt som i det förlängda är farligt för ett samhälle, då ska vi minnas det som en gång i tiden byggde Sverige starkt. För det som tog Sverige från att vara ett land i djupaste fattigdom till att bli ett av världens rikaste och mest välfungerande länder var de människor som en gång såg på varandra och sa att i vårt land ska vi ta hand om varandra.

Det ekonomiska biståndet är en viktig del i det arbetet. Därför har majoriteten i Stockholm antagit nya riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd. ​ De nya riktlinjerna innehåller ett tydligt barnperspektiv, vilket innebär en rad förbättringar för barn som vistas i Stockholm. Riktlinjerna tydliggör bland annat att medel till fritidsaktiviteter och dator ska kunna beviljas till barnfamiljer inom ramen för ekonomiskt bistånd och att en extra sommarlovspeng ska ges till barn vars föräldrar erhållit ekonomiskt bistånd under en längre tid. Vi förtydligar även att äldre tonåringar, vars föräldrar inte tar sitt ansvar för barnens boende, och barn till papperslösa kan beviljas ekonomiskt bistånd enligt full norm.

Barn till papperslösa lever ofta i en oerhört utsatt situation. Det handlar om barn som inte vet när de får äta sig mätta nästa gång. Som saknar varma kläder nu när hösten och vintern kommer. Som saknar den trygghet som varje barn ska känna under uppväxten.

Den debatt som förs kring de här barnens situation tar ofta sin utgångspunkt i att dessa personer ska lämna landet i enlighet med ett utvisningsbeslut. Men barn kan inte hållas ansvariga för hur deras föräldrar agerar. Och vi kan aldrig acceptera att barn i vår stad far illa.

Socialtjänsten har alltid det yttersta ansvaret för den som vistas i kommunen. Och för barn har socialtjänsten ett särskilt ansvar. Därför är det, med utgångspunkt i vad som är bäst för barnet, rimligt att efter en individuell prövning kunna ge ekonomiskt bistånd till denna grupp utifrån barnets behov.

De nya riktlinjerna innebär att barn kan beviljas bistånd upp till full norm, att en barnkonsekvensanalys alltid ska göras och att det i vissa fall kan bli aktuellt med bistånd till boendekostnad. Barnens föräldrar, och andra vuxna papperslösa, omfattas precis som tidigare enbart av den akuta nödhjälpen som socialtjänsten är skyldig att pröva.

Jag har fått höra röster som framhåller att det här beslutet skapar ett skuggsamhälle. Jag delar inte den åsikten. Det så kallade skuggsamhället uppstår inte för att vi ger stöd till barn som har det svårt. Det så kallade skuggsamhället finns redan. Och som kommunpolitiker måste vi förhålla oss till verkligheten.

Verkligheten är att vi redan har barn och familjer som vistas här utan tillstånd. De har valt att göra så för att alternativet, att återvända till sitt ursprungsland, är värre för dem än att leva utanför samhällets skyddssystem. De kommer att vara kvar här vare sig barnen kan beviljas ekonomiskt bistånd eller inte.

Med vårt beslut bidrar vi till att mildra konsekvenserna för de barn som berörs, vi gör deras liv lite mindre svåra att leva. Med vårt beslut står vi upp för dem som före oss har sagt att i det här landet ska vi ta hand om varandra. Med vårt beslut visar vi att medmänskligheten i det här landet fortfarande lever. Den medmänsklighet som byggt Sverige så oerhört starkt.

Åsa Lindhagen, socialborgarråd (MP) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev