Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”Mediekrisen gynnar SD i kommunerna”

Utan fungerande lokaljournalistik kan populistpartier växa sig starka ute i kommunerna utan att riskera granskning. Dessutom ser vi redan hur lokala sajter sprider falska nyheter, ofta om påstådda händelser.

Publicerad: 25 augusti 2016, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Utan lokala medier riskerar fler falska nyheter och rena lögner att spridas, befarar journalisten Annika Hamrud.

Foto: Johan Wessman, News Øresund


Ämnen i artikeln:

MedierLokalpolitikSverigedemokraternaKommunerTidningskris

I Dalarna och Gävleborg är Sverigedemokraterna det näst största partiet. I dessa län finns en tradition av starka lokaltidningar men om Mittmedias planer med extrema nedskärningar, som avslöjats av Dagens Nyheter, blir verklighet är risken stor att ingen kommer kunna att bevaka hur Sverigedemokraterna utvecklas i länens kommuner.

Det är nog så svårt för de lokala journalisterna runt om landet som nu har bevakningsuppdraget att hålla koll på de sverigedemokratiska politikerna och den politik som de för – eller som ofta är fallet – inte för. Kommunpolitiken fungerar i många fall enbart som en kassako för rikspolitikerna som kräver de lokala politikerna på partibidraget.

Trots att Sverigedemokraterna ofta inte ens har företrädare i många kommuner fortsätter väljare att rösta på dem. Det är otroligt viktigt att denna situation uppmärksammas, men det kräver att journalisterna har en trygg anställning med stöd av en stark redaktionsledning. Att bevaka Sverigedemokraterna är inte något man gör med lätthet i en osäker arbetssituation med stor arbetsbelastning.

Sverige har ett fantastiskt nät av prenumererade lokaltidningar som har haft en mycket stor betydelse för demokratin i våra kommuner. Missförhållanden inom kommunpolitiken, i förvaltning samt inom vård och omsorg, kommer ofta fram i just lokalpress.

Nu står många kommuner inför hotet att förlora denna bevakning. De två mediekoncernerna Stampen och Mittmedia har olika problem, men effekten kan bli densamma i de kommuner där Stampens sex prenumererade tidningar eller Mittmedias 28 prenumererade lokaltidningar ges ut.

Det är nog allvarligt som det är men blir än mer allvarligt om man ser på det politiska läget. I mycket kan man säga att stödet för Sverigedemokraterna går hand i hand med misstro mot medierna. Om Sverigedemokraterna får inflytande på politiken – lokalt och nationellt – så kommer det att bli ännu svårare för de kvarvarande seriösa medierna att utföra sitt demokratiska uppdrag.

I en del kommuner i landet har vi redan sett hur lokala sajter utan utgivare sprider falska nyheter,ofta om påstådda händelser på asylboenden eller om ensamkommande barn. Dessa så kallade nyheter får ofta sedan ett eget liv när de sprids på sociala medier.

Utan journalister på orten som kan undersöka vad som hänt och som har ett solitt förtroende bland ortsborna, är risken stor att lögner om förhållanden sprids samtidigt som vi inte får reda på de äkta problem som finns.

På nationell nivå har Sverigedemokraterna redan täta band med liknande sajter som kallas för ”alternativa” och man kan nog utan att gissa för mycket tänka sig att även dessa nya lokala sajter har motsvarande stöd i lokala politiska kretsar. Trots att sajterna påstår att de ger en annan bild av verkligheten bygger ofta deras så kallade nyheter på sådant som rapporterats i lokala medier. När de sedan vrider nyheten till att spegla händelsen så att de passar deras populistiska budskap finns trots allt nu möjligheten för lokalpressen att presentera en mer korrekt bild. Lokalpressen är här otroligt viktig som korrektiv när de falska bilderna får ett eget liv.

Det är med stor oro som jag tar del av nyheterna om neddragningar. Nu mer än någonsin är det viktigt att vi som kan står upp för den fria pressen. Hur den ska organiseras, och vilken teknik som ska användas för att producera nyheterna och få ut dem till läsare, tittare och lyssnare är mindre viktigt än mediernas demokratiska betydelse.

Nyheter ska inte komma oredigerade från kommunens informatörer - och inte heller från populistiska sajter som inte tar ett pressetiskt ansvar.

Annika Hamrud, frilansjournalist och författare

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev