tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Mattetalen blir extra svåra för mobbade

Den nya skollagen har gett Skolinspektionen möjlighet att agera gentemot skolor som inte sköter arbete mot mobbning. Det är bra, men det räcker inte. Det är viktigt att även agera med förebyggande insatser, skriver Peter Danielsson och Maria Stockhaus (M).

Publicerad: 16 juni 2014, 09:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

MobbningSkolorganisation

Varje dag går dessvärre tusentals elever till skolan med en klump i magen på grund av mobbning både i skolan och via nätet.

Enligt Skolverket utsätts ungefär 50 000 elever för mobbning och annan kränkande behandling i svenska skolor. Av dessa har cirka 13 000 utsatts för mobbning under ett år eller längre tid. Elever som utsätts för mobbning riskerar bland annat att hamna utanför och i värsta fall begå självmord.

Det finns emellertid också positiva exempel där förbättrad studiero, ökad trygghet och minskad mobbning har bidragit till en positiv skolutveckling. Under åren som våra kommuner, Helsingborg och Sollentuna, arbetat med Olweusprogrammet har andelen elever som blivit utsatta för mobbning minskat.

Olweusprogrammet bygger på forskning från Dan Olweus som är professor i personlighetspsykologi. Att bli certifierad i Olweusprogrammet innebär att skolan kan visa upp ett systematiskt arbete med Olweus standard samt att skolan har en kvalitetsplan som utvärderas kontinuerligt. Programmet är ett av få som bygger på vetenskaplig grund.

I Helsingborg har andelen elever som utsatts för mobbning minskat med 35 procent sedan 2007 då arbetet med Olweusprogrammet inleddes. I Sollentuna har antalet elever som blivit mobbade längre än ett år minskat med 20 procent och andelen vuxna som stoppar mobbning har ökat från 48 procent till 61 procent. Andelen elever som vill hjälpa till mot mobbning har ökat från 49 procent till 66,8 procent.

Olweusprogrammet handlar förstås om trygghet, men också om barnens förmåga att ta in kunskap. För vem kan koncentrera sig på ett mattetal när man är orolig för att bli mobbad på den kommande rasten.

Att studiero bidrar till skolutveckling är bra men rätten till att vara fri från exempelvis mobbning handlar inte bara om goda skolresultat. Det handlar om att ingen människa ska bli utsatt för psykiskt och fysiskt våld. Studiero handlar i grund och botten om rätten att få vara sig själv, om mänskliga fri- och rättigheter.

Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande (M) Helsingborgs Stad

Maria Stockhaus, kommunalråd (M) ordförande Barn och ungdomsnämnden, Sollentuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

MobbningSkolorganisation

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev