Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Markaffärer gav stora överskott i Stockholm

Publicerad: 15 mars 2017, 23:15

Såld mark har bidragit till Stockholms läns resultat.

Foto: Colourbox

En femtedel av landets befolkning bor i Stockholms län. Men länets kommuner tog hem mer än en tredje­del av de kommunala rekordvinsterna.


Rekordåret 2016 bjöd på goda resultat i kommunerna över hela landet. Men överskotten var inte jämnt fördelade. Resultaten var klart bäst i Stockholms och Örebro län.

Sammanlagt nådde kommunerna i alla län, undantaget Gotland, upp i överskott på över 1 000 kronor per invånare i snitt, vilket ungefär motsvarar tumregeln för god ekonomisk hushållning.

I Stockholms och Örebro län nådde de samlade kommunresultaten över 3 000 kronor per invånare. 7,3 miljarder kronor blev det i Stockholm och 1 miljard i Örebro.

Vinsten i Stockholms stad blev hela 4,6 miljarder kronor. Nästan allt, 4,4 miljarder kronor handlar om reavinster. Att förädla och sälja mark för bostadsändamål ger huvudstaden stark ekonomi. Vinsterna möjliggjorde att alla investeringar kunde finansieras utan nya lån.

Även Järfälla, Södertälje och Danderyd nådde resultat på över 4 000 kronor per invånare.

Örebros kommunvinster drevs upp av en enskild vinst på 589 miljoner kronor i just Örebro. Men även Karlskogas överskott nådde över 100 miljoner, samtidigt som en rad av kommunerna med de största flyktingbidragen finns länet: Laxå, Ljusnarsberg, Askersund och Hällefors.

Bland storstadslänen var det minst lyckosamt i Skåne. Det beror dock i hög grad på en på papperet mycket stor förlust i Ängelholm.

I praktiken var det inga problem i Ängelholm, den 270 miljoner kronor stora förlusten beror på 304 miljoner i kostnader för en frivillig förtidsbetalning av pensionsåtaganden.

Läs också: Flyktingstöd gav rekordvinster

Måns Wikstrand

Reporter

mwi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev