tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Mariestads socialchef avskedas omedelbart

Publicerad: 17 november 2021, 12:44

Mariestads stadshus.

Foto: Mariestads kommun

Mariestad avskedar socialchefen Karin Utbo med omedelbar verkan. Det beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott (KSAU) på onsdagen. Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) säger att förtroendet är förbrukat. Karin Utbo hävdar att hon inte meddelats varför hon får sparken.

Ämnen i artikeln:

FörtroendevaldaTjänstemän

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M) säger att förtroendebristen för Karin Utbo har diskuterats under en tid. Han vill inte säga mer än så. Det kortfattade pressmeddelandet om beslutet lämnar heller ingen information om varför förtroendet är förbrukat.

– Vi kommer inte att gå ut med någon förklaring och diskutera detta. Varje fall där man måste skilja en person från sin tjänst är ett misslyckande, därför har vi den här knapphändiga informationen, säger Johan Abrahamsson.

Men att förtroendet för Karin Utbo är förbrukat är politikerna – både i majoriteten och oppositionen – överens om, säger kommunalrådet. Nu väntar förhandlingar om själva avskedet.

– Jag hänvisar till att vi nu kommer att ha en sansad debatt och hitta en lösning på det här. Därefter kommer vi att träda fram och diskutera utifrån vad vi har kommit fram till i uppgörelsen, säger Johan Abrahamsson.

LÄS MER: Ny forskning: Politiseringen ger fler konflikter mellan kommunchef och politiker 

Karin Utbo har jobbat som socialchef i kommunen sedan mars 2019. Hon fick beskedet om avsked på onsdag förmiddag och säger till Dagens Samhälle att hon inte fått någon förklaring till varför hon sparkas. Hon ska kontakta sitt fackförbund för att se hur de ska gå vidare med frågan.

– Jag ska förhandla så som man alltid gör i en sådan här situation, säger hon.

Karin Utbo säger att hon i nuläget inte vill kommentera ärendet mer än så.

– Pressmeddelandet har gått ut och jag har inte meddelats vad grunden till avsked skulle vara, jag vet ju inte det.

LÄS MER: Hörbys kommuntopp efter bråken: ”Medborgarna väljer inte tjänstemän, de väljer politiker”. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev