Kommunpolitik
Människor i utsatthet är inga utomjordingar
December är för de flesta barn en lång, men trygg, väntan på många klappar under granen. Samtidigt undrar barn i ekonomisk utsatthet om det blir några paket, alls. Majblommans nya kartläggning visar samma sak som Faktums i fjol: Kommunerna sviker barnen i juletid.
Publicerad: 22 december 2014, 09:32
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
I skuggan av julhandelns rekord lever över 200 000 barn i ekonomiskt utsatta familjer. Foto: Colourbox
”Det är inte värdigt. Jag är över fyrtio och har kunnat försörja mig i hela mitt liv. Nu står jag här och har inte råd att ge mina ungar en julklapp.”
Sjuksköterskan Susanne försöker försörja sina tre barn på barnbidrag, underhållsstöd och bostadsbidrag. Sedan september 2014 är hon utförsäkrad efter en sjukskrivning, och bollas mellan myndigheter. Susanne är kort sagt pressad, men angelägen om att berätta om livet som utblottad mamma. Hon vill ge röst åt alla föräldrar som inte kan ge sina barn en dräglig jul, och motarbeta den utbredda skammen över att inte ha råd.
Handelns utredningsinstitut tror på ökad julhandel, igen. Totalt uppskattas omsättningen bli 68 miljarder kronor. Enligt Svensk handel kommer vi att handla julklappar för 2 000 kronor per person. I skuggan av det lever över 200 000 barn i ekonomiskt utsatta familjer. Många av de här ungarna får inga paket över huvud taget.
Susanne väntar just nu på att clementinerna ska reas ut på den tyska lågpriskedjan. I helgen stängdes familjens internetuppkoppling av, och Susanne måste gå till banken och lägga en extra avgift på att betala räkningar. Barnen får svårt att klara skolan, eftersom många läxor ges digitalt.
Svenska kommuner är för svaga när det gäller strategiska insatser för att parera barns utsatthet. Inför julen är detta offentliga tillkortakommande plågsamt tydligt för oss. Majblommans färska kommunundersökning bekräftar Faktums kartläggning för precis ett år sedan. En majoritet av Sveriges kommuner saknar fullödigt barnperspektiv, och missar utsatta barns särskilda behov under kritiska perioder som jul- och sommarlov. Blygsamma 21 procent av de kommuner som svarat Majblomman anger att socialtjänsten ger extra försörjningsstöd inför julen eller motsvarande icke kristen högtid. Det förslår definitivt inte.
Särskilda ekonomiska och sociala insatser för barn borde vara en självklarhet på varenda socialförvaltning i december. Det finns kommuner som lyckas men det kan också gå till som i Susannes kommun, där handläggare svepande hänvisar till ”fonder” vars bäst före-datum passerat. Det händer också att kommunerna gör rena fel med barnfamiljers försörjningsstöd, genom att minska det när barnen får en julgåva av Majblomman.
Sjukdom och arbetslöshet kan drabba alla. Människor i ekonomisk utsatthet är inga utomjordingar. Däremot är deras förutsättningar för att vara trygga föräldrar försvagade och de behöver kompensatoriskt stöd. Under skolloven behöver kommunernas omvårdande och stimulerande funktioner stå starka. Barn i familjer med knappa marginaler hamnar lätt i isolering när barnomsorg och skola slår igen. Det bekräftar fritidsverksamhet och förskola under längre lov. Skolsköterskor, diakoner och socialarbetare i våra nätverk återkommer till det, gång på gång.
Hur mycket kärlek mammor som Susanne än ger, så är det tufft att leva när familjen aldrig har pengar till vardagliga saker som bussbiljetter och fika. Med det inte sagt att dessa föräldrar är sämre människor. Killen som säljer Faktum på Kungsgatan i Göteborg är tvärtom en hjälte, inte minst för sin familj. Susanne är den viktigaste människan i sina tre barns liv. Men tyvärr tvingas vi konstatera att de har för svagt stöd från de samhällsinstitutioner som borde sluta upp.
För vissa av dessa barn, som till och med på julafton möts av en socialtjänst som inte kan eller vill hjälpa till, riskerar utanförskapet att permanentas för livet. De behöver det offentligas stöd året om. Och för samhället blir det i längden mycket billigare än att fortsätta vända bort blicken från dessa barn. Alla som börjar sälja Faktum har en gång varit små.
I december vet vi på Faktum och Majblomman att allmänheten blir särskilt medveten om att det finns barn som har det mycket svårt i Sverige. Det är hoppingivande. Samtidigt är signalen från många svenska kommuner att de inte bryr sig nämnvärt om alla små som hamnar i kläm under barnens viktigaste högtid.
Vi vill se ordentliga, kompensatoriska åtgärder med rejält barnperspektiv. Julen tillhör barnen. Så låt hela 2015 bli barnens år. När det svajar i familjen måste samhället sluta upp.
Fotnot: Namnet Susanne är fingerat.
Lena Holm, generalsekreterare Majblommans Riksförbund
Aaron Israelson, chefredaktör för gatutidningen Faktum
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.