måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Malmö reser Zlatanstatyn igen – ska förses med larm

Publicerad: 13 oktober 2022, 12:15

Skändningen av statyn uppmärksammades också i kulturvärlden. ”Vandalism – eller kritik?” frågade sig en SvD-skribent som också beskrev verket som ”sällsynt fult” och ”smaklöst”.

Foto: Johan Nilsson/TT

Statyn av Zlatan Ibrahimovic har hånats, vandaliserats, sågats ner och gömts undan på hemlig plats. Nu betalar Malmö stad 350 000 kronor för att ställa ut skulpturen igen, rapporterar Sydsvenskan.

Ämnen i artikeln:

IdrottMalmö

Petter Jerdén

petter.jerden@dagenssamhalle.se


Zlatanstatyn restes vid Stadion i Malmö 2019. Drygt tre månader senare sågade någon ner den och bronsavbildningen har sedan dess stått i ett hemligt förråd, tydligen för kontroversiell för att visas upp på allmän plats i kommunen.

Men nu ska den åter resas, uppger stadens näringslivsdirektör Micael Nord. 350 000 kronor har avsatts för bland annat restaurering, säger han till Sydsvenskan. Statyn ska också larmas. 

Bronsstatyn har en märklig historia. Den gjordes på beställning av Svenska Fotbollförbundet som tänkte placera den vid Friends i Solna. Men då gick AIK:s supportrar i taket. Dessutom var avbildningen för tung för marken vid arenan.

Efter en tids tystnad meddelade förbundet att skulpturen skänkts till Malmö stad, som frångick sin praxis om att inte resa statyer av levande människor. Beskedet mottogs med ilska från vissa Malmö FF-supportrar, eftersom Zlatan Ibrahimovic då hade gått in som som delägare i Hammarby. Statyn vandaliserades flera gånger. Bland annat sågades näsan av (replikor av näsan har sedan dess sålts på Tradera), ”Judas” sprejades på sockeln och det skrevs rasistiskt klotter på den. 

Det är inte bestämt var i Malmö statyn ska placeras. Politikerna har inte hörsammat skulptören Peter Lindes förslag om plats.

– Jag tycker att den borde skickas till Milano, men det tycker tydligen inte Malmö stad. Jag har förstått att de inte ens vill att statyn ska skickas till Stockholm för reparation, eftersom de är rädda för att den ska bli kvar i Stockholm då, säger han till Sydsvenskan.

LÄS MER:

Kommunpoeten fullbokad efter rabaldret: ”Min poesi ska vara folklig”

Kulturnämnd nobbar borgmästarkedja – ”Ordföranden är ingen lokal”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev