Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Maktskiftet i huvudstaden – de ska styra Stockholm

Publicerad: 13 oktober 2022, 07:33
Uppdaterad: 13 oktober 2022, 12:09

Glad stämning när Stockholms stads nya styre med Åsa Lindhagen (MP), Karin Wanngård (S) och Clara Lindblom (V) höll presskonferens på torsdagen.

Foto: Karin Lundahl

En rödgrön kvinnlig trio tar över huvudstaden. Nu är det klart att S, V och MP ska styra ihop. ”Jättekul att får styra Stockholm i majoritet igen”‚ säger Karin Wanngård (S) som tar tillbaka rollen som finansborgarråd efter fyra år i opposition.

Ämnen i artikeln:

Val 2022ModeraternaLokala styren efter valet 2022Toppnyheter

Karin Lundahl

klu@dagenssamhalle.se


En klimatsmart och jämlik stad – Stockholms styre ska vara en tydlig motpol till den nya högerregeringen. Det var budskapet från Karin Wanngård (S) som ihop med nya borgarråden Åsa Lindhagen (MP), bland annat före detta finansmarknadsminister, och Clara Lindblom (V) på torsdagen presenterade inriktningen för det nya samarbetet. 

– Vi står inför oroliga tider där Sverige är på väg att få den mest högerinriktade regeringen någonsin. Stockholmarna är oroliga och den majoritet vi presenterar i dag står upp för alla människors lika värde och mot högerpopulism, säger Karin Wanngård.  

Tvålärarsystem, stopp för utförsäljning av allmännyttan, högre krav på välfärdens privata aktörer, jobb till arbetslösa ungdomar inom 90 dagar, fokus på Järvaområdet samt en klimatmiljard för att göra Stockholm klimatneutralt 2030 är några frågor som har hög prioritet. Samhällsfastigheter vill staden hädanefter äga själv. 

Ekonomin och budgeten blir första surdeg att ta tag i. Någon skattehöjning är inte aktuell i dagsläget trots det försämrade ekonomiska läget, men kan bli framöver. 

– Det beror på regeringen och om flera statsbidrag till kommunerna försvinner, då måste vi ta ansvar för att välfärden fortsätter fungera, säger Karin Wanngård. 

Socialdemokraterna gjorde ett mycket starkt val i Stockholm och gick fram med över 7 procentenheter till 29,43 procent. Vänsterpartiet lyfte ett par procentenheter, till 15,37 procent, medan Miljöpartiet backade ungefär lika mycket, till 6,03 procent. 

S har sedan valet fört samtal med alla partier utom SD, och enligt Karin Wanngård var det en ”väldigt smidig process” att komma överens med MP och V.  

Varför har det gått så bra för S i Stockholm när tunga S-fästen runt om i landet fallit efter valet?
– Jag vill avvakta den valanalys som görs, men Stockholm är progressivt och vill ta avstånd från den utveckling vi ser på nationell nivå. 

Vad betyder det för Socialdemokraterna som parti att ni nu tar över huvudstaden?
– Det är klart att det är viktigt. Malmö, Göteborg och Uppsala styrs nu av S. Och det omfattar många medborgare. Vi ser den här riktningen i många storstäder runt om i världen. 

Känner ni en press att som skyltfönster nu ta tag i tydliga vänsterfrågor, exempelvis stopp för vinster i välfärden?
– Det där är en fråga som måste hanteras på nationell nivå och jag är övertygad om att det måste göras. Vi kommer att göra vad vi kan, säger Karin Wanngård som lovar ”tuffa tag” mot privata aktörer som inte sköter sig. 

LÄS MER: Socialdemokratiska skyltfönster släcks på flera håll 

De tre partierna får tillsammans 53 av kommunfullmäktiges 101 mandat och därmed egen majoritet. De tar över efter M, MP, C och KD som styrt ihop sedan valet 2018. Dessförinnan var Karin Wanngård (S) finansborgarråd i en rödgrönrosa koalition. 

Miljöpartiets nya borgarråd Åsa Lindhagen, som hoppat av riksdagen för uppdraget, tvekade inte inför att på nytt byta sida i politiken och menar att ledartrion står nära varandra i flera frågor. 

– MP driver på för den gröna omställningen och är glada att kunna fortsätta styra, vi vill göra vad vi kan för att få igenom vår politik, säger hon. 

Så ska Stockholm styras

Socialdemokraterna får:
Finansroteln
Stadsbyggnads- och idrottsroteln
Utbildnings-, arbetsmarknads- och personalroteln
Social- och trygghetsroteln

Vänsterpartiet får:
Bostads- och fastighetsroteln
Äldre- och kulturroteln
Förskole-, barn- och fritidsroteln

Miljöpartiet får:
Trafikroteln
Miljö- och klimatroteln

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige:
Totalt 101 mandat
S får 31 mandat
V får 16 mandat
MP får 6 mandat
M får 20 mandat
L får 8 mandat
C får 7 mandat
KD får 4 mandat
SD får 9 mandat

 

LÄS MER: Så gick valet i tio största kommunerna – maktskiften möjliga

LÄS MER: Karta: Drygt 120 styren klara

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev