Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Maktskifte stoppat i Södertälje – S fortsätter

Publicerad: 18 oktober 2022, 07:10

Boel Godner (S) får fortsätta styra Södertälje.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Två kristdemokrater bröt partilinjen och stoppade maktskiftet i Södertälje. Socialdemokraterna med Boel Godner i spetsen fortsätter styra kommunen under de kommande fyra åren.
Turbulensen kring KD:s petade gruppledare i kommunen var en faktor i det stoppade maktskiftet, säger kommunstyrelseordföranden till Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaKristdemokraterna

JD


Styret blir i samarbete med V, C och MP – och de två KD-rebellerna.

KD var inför måndagens omröstning i kommunfullmäktige tänkt att styra i minoritet med M och L. Koalitionen skulle få stöd av SD och det lokala Realistpartiet. Men kristdemokraterna David Winerdal och Martin Ahlman valde att rösta med de rödgröna partierna.

– Jag kan inte stödja mitt eget parti när man söker stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, sa Ahlman under sammanträdet enligt Dagens Nyheter.

Måndagskvällens dramatik kom inte som någon överraskning för Boel Godner, kommunstyrelsen ordförande sedan 2011. Hon säger att möjligheten att stoppa maktskiftet via KD-avhopp utkristalliserade sig för ett par dagar sedan, och att man fått arbeta snabbt för att förbereda alla i fullmäktige.

– Men av olika skäl behövde vi hålla det väldigt tajt, säger hon till Dagens Samhälle.

Turbulensen kring David Winerdal, tidigare gruppledare som vägrat samarbete med SD och som fyra dagar efter valet petades från posten trots att partiet ökade i kommunalvalet, har varit en faktor i spelet bakom måndagskvällens stoppade maktskifte, enligt Boel Godner. 

– Det som hände efter valet var att KD bytte gruppledare och politik under rätt brutala former. Man gick till val på en politik att inte samarbeta med Sverigedemokraterna efter valet, sedan kastade man ut gruppledaren och sa att nu ska vi samarbeta med SD, och svek därmed sina väljare. Så det har betydelse i sammanhanget kan man säga, säger Boel Godner.

I och med vändningen blir Boel Godner kvar som kommunstyrelsens ordförande, en post hon haft sedan 2011. Hon berättar för Länstidningen att det gått fort på slutet.

– Nu måste vi sätta oss i förhandlingar om budget och lite annat, om organisation och poster. Jag tror att det kommer att gå jättebra. Alla är överens om att det här är för Södertäljes bästa, säger hon till tidningen.

Södertälje har den senaste tiden skakats av ett eskalerande gängvåld med flera dödsskjutningar.

LÄS MER: Karta: Drygt 160 styren klara

LÄS MER: Moderaten som tar över i Södertälje: ”Det som hänt är ett jättelikt bakslag”

LÄS MER: Hård kritik mot KD:s sidbyte i Södertälje

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev