torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Maktskifte i Södertälje – Godner (S) tvingas bort av ny högerallians

Publicerad: 22 september 2022, 09:13

Södertäljes kommunstyrelseordförande Boel Godner (S). Foto: Arkivbild: Pontus Lundahl/TT

Efter 32 år av socialdemokratiskt styre blir det maktskifte i Södertälje. Tillsammans med Kristdemokraterna och Liberalerna bildar Moderaterna ett nytt samarbete vid namn Södertäljealliansen. ”Min första reaktion är att det blir ett mörkt styre vi får”, säger Södertäljes kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S), som tänker sitta kvar i opposition.

Ämnen i artikeln:

Val 2022ModeraternaSDSverigedemokraternaSocialdemokraterna

JD


Med samtliga 53 valdistrikt räknade står det klart att den nybildade alliansen bara samlar 21 mandat och därför tar stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet för att få majoritet i kommunfullmäktige och peta de rödgröna.

– Vi ser att det kommer bli riktigt bra för Södertälje och vi är överens och enade i det här, säger Alexander Rosenberg, gruppledare i till P4 Södertälje, och fortsätter:

– Vi har en sakpolitiskt klar bild över att vi kommer att komma överens på ett bra sätt för att få en positiv förändring i Södertälje. 

Socialdemokraterna har den gångna mandatperioden styrt i Södertälje tillsammans med KD, MP och C. Nu förlorar man alltså makten i kommunen efter 32 års rödgrön dominans.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) säger till Dagens Samhälle att beskedet är oroväckande. 

– Min första reaktion är att det blir ett mörkt styre vi får. Den andra är att inte är oväntat efter att KD kastade ut sin gruppledare och därmed svek sitt löfte om att inte samverka med Sverigedemokraterna, säger hon. 

LÄS MER: KD petar gruppledare som vägrade SD-samarbete: ”Väldigt överraskande”

Boel Godner kallar alliansen mellan M, KD och L för en instabil majoritet, som behöver stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet i alla beslut för att få igenom dem. 

– Den känns instabilt med tanke på att KD har visat att man kan göra vad som helst. Även Realistpartiet har visat att man är ett opålitligt parti som kan göra vad som helst när som helst, om man säger så, säger hon.

Hur blir det för dig personligen? Kommer du att sitta kvar i opposition?
– I dag sa jag att jag utgår ifrån att jag sitter kvar i opposition och driver de viktiga Södertäljefrågorna, skolan, välfärden och att få stopp på den organiserande brottsligheten. 

LÄS MER: Eviga S-fästet faller: ”Väljarna väldigt sugna på förändring” 

LÄS MER: Ebo-besked väcker hopp – ”Lagen har fått förskräckliga konsekvenser” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev