Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

M-toppar kräver ny partiledare

Publicerad: 22 mars 2017, 10:37

Anna Kinberg Batras besked om att närma sig SD har ställt till problem, anser en rad lokala M-toppar.

Foto: Lars Pehrson/TT

Moderaterna är ett parti utan styråra och riktning. Den bilden ger moderata kommuntoppar i en enkät som Dagens Samhälle har genomfört inför Sverigemötet i helgen. Flera kräver byte av partiledare.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaModeraternas kris

Moderaterna har backat i en rad opinionsmätningar efter vinterns besked från partiledaren Anna Kinberg Batra om en öppnare hållning gentemot Sverigedemokraterna.

Vad krävs för att vända trenden? I en enkät som Dagens Samhälle gjort levererar 148 moderata kommuntoppar – kommunalråd, ­oppositionsråd, gruppledare – en lång rad kritiska svar.

I särklass mest återkommande är kraven på ökad tydlighet om vad M står för.

Sju kräver rakt av en ny parti­ledare, trots att DS inte uttryckligen ställt den frågan. Ytterligare några vill ha förnyelse i partiledningen. Det är anmärkningsvärt. Moderaterna anses allmänt som ett toppstyrt parti där intern kritik sällan uttalas öppet.

– Beskedet om SD blev ett debacle, och Anna Kinberg Batra är den partiledare som slingrar sig mest av alla när hon ska svara på frågor. Byt henne mot Ulf Kristersson!  säger Kerstin Franzen, gruppledare för M i Sollefteå.

– Det måste till något extraordinärt nu. Elisabeth Svantesson eller Ulf Kristersson, säger Kenneth Dådring, oppo­sitionsråd i Klippan.

Elisabeth Svantesson är i dag andre vice ordförande i M, Ulf Kristersson ekonomisk-politisk talesperson.

Några tittar bakåt:

– Jag saknar Fredrik (Reinfeldt) varje dag, säger Christer Rönnlund, oppositionsråd i Lycksele.

Enkäten visar att två av tre M-toppar tycker att det var rätt av partiledningen att öppna för samtal med SD. Det är ett överraskande lågt stöd, med tanke på att det i diskussionerna efter beskedet ofta hävdats att kraven på en öppning mot SD kommit just från kommunalt håll.

Dessutom svarar nästan nio av tio (87 procent) att beskedet inte betyder någonting för Moderaterna i deras kommuner. Endast tre svarar att beskedet har någon konkret betydelse.

Kritiken mot SD-beskedet handlar om att det blev otydligt vad som menades (Samtala? samarbeta? förhandla?), att det skapade spänningar inom Alliansen, stred mot M:s värdegrund, kom för sent och inte hade förankrats nedåt i partiet.

– Det förstörde mer än det gjorde nytta och skapade osäkerhet om var vi står, säger Åse Bergh, gruppledare i Hultsfred.

Också Carina Wutzler, kommunstyrelsens ordförande i landets starkaste M-fäste Vellinge, pekar på otydligheten.

– Först sa Anna Kinberg ­Batra att SD är ett rasistiskt parti och några veckor senare kom hon med budskapet att man ändå kan samtala med dem.

Eller som Tom Rymoen, gruppledare i Nora och tidigare ks-ordförande, utrycker det:

– Vad vill vi? Vad var syftet? Vi är många moderater som är frågande.

Han är öppet kritisk mot Anna Kinberg Batra:

– Hon är kompetent och intelligent, men hon uppfattas som så formell och kallsinnig. Annie Lööf började skakigt men växte snabbt in i rollen. Anna Kinberg Batra har inte ändrat sig på någon punkt.

Stefan Andersson, grupp­ledare i Boxholm, vill byta parti­ledare så fort som möjligt.

– Det känns som om hon läst in svaren i förväg och sedan läser hon upp dem utantill utan att tänka på vad reportern frågar om. Och hon är oerhört allvarlig, hon kunde vara lite roligare.

Flera som svarat på DS enkät pekar också ut vem de vill se i stället.­

– Jag har ju en favorit – Elisabeth Svantesson, som är mycket klar och tydlig och når fram med budskapet. Jag hör bland folk att Anna inte når fram, säger Kristina Bengtsson Nilsson, oppositionsråd i Arvika.

Andra riktar sin kritik mer allmänt mot partiledningen. Den gemensamma nämnaren är att det saknas en tydlig riktning. Pehr Granfalk, ks-ordförande i Solna, har gjort liknelsen med en popcorn­maskin för att ledningen ”slänger ur sig väldigt många förslag hela tiden”.

– Man borde ha varit tydligare med målbilden, vart man vill komma. Därefter kan man lägga förslag som knyter an till den.

Pehr Granfalk påpekar samtidigt att han känt en gryende optimism efter ett möte med Anna Kinberg Batra och M:s kommunalrådsgrupp i Stockholm.

– Där visade hon att hon ­ ­tagit till sig av kritiken.

Den spretighet som Pehr Granfalk tagit upp påtalas från många håll: Partiet ”flackar hit och dit” (Åsa Bergh, Hultsfred), ”hattar fram och tillbaka” (Anne-Lie Stenberg, Leksand), ”Otroligt många förslag åt än det ena än det andra hållet” (Christer Rönnlund, Lycksele), ”Inga fler 180-graderssvängar!” (Arne Lernhag, Öckerö), ”Vi har svängt kraftigt i viktiga frågor” (Simon Härenstam, gruppledare på Gotland som nu lämnat partiet i protest).

Den breda kritik som nu framkommer ska ses i belysning av att just M av forskare pekats ut som ett starkt toppstyrt parti, där medlemmar och förtroendevalda brukar vara mycket lojala och lig­ga lågt med kritiska synpunkter.

Hur siktar då Moderaterna på att gå till val 2018? DS ställde frågan till de lokala M-topparna. På egen hand, men med sikte på borgerlig samverkan, svarar drygt fyra av tio. Bara var tredje räknar med att gå fram inom en borgerlig allians inför valet.

Tydliga öppningar finns också för att samarbeta över blockgränsen. På frågan om det är tänkbart att samverka med S, huvudmotståndaren på riksplanet, ser svaren ut så här:

27 procent ser samverkan M + S som tänkbar i kommunpolitiken. 11 procent ser det som möjligt i den egna kommunen, lika många som en möjlighet både i rikspolitiken och kommunpolitiken.

Klicka för större bild.

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Moderaterna styr med rödgröna i 54 kommuner

Moderaterna sitter i dag med i lika många block­överskridande styren som rent borgerliga koalitioner i kommunerna.

54 av styrena där M ­ingår är rent borgerliga. Lika många går över blockgränsen i olika ­varianter.

MP är samarbetspartner med M i 35 fall, S i 24 och V i 9.

I 11 kommuner styr M och ett eller flera andra borgerliga partier tillsammans med ett lokalt parti. Totalt ingår M i 40 olika varianter av styrande koalitioner i kommunerna.

S maktställning har stärkts kraftigt

Socialdemokraterna ingår totalt i 190 styren, Moderaterna i 119.

Men M har under mandatperioden också tagit makten från S i Gävle, Sundbyberg, Arboga och Alingsås.

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev