Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

M: Sverige behöver ett nationellt tiggeriförbud

Högsta förvaltningsdomstolens dom angående Vellinges tiggeriförbud är välkommen. Men kommunala regler räcker inte. Nu är det dags att gå vidare med ett nationellt tiggeriförbud.

Publicerad: 28 december 2018, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tiggeri är inte lösningen på människors utsatthet.

Foto: Bildbyrån/Oscar Magnusson/Simon Hastegård


Ämnen i artikeln:

TiggeriförbudModeraternaKommuner

Att tigga ihop till sin försörjning är inte en väg ut ur fattigdom. Tiggeriet cementerar fattigdom och utsatthet. Det hade aldrig accepterats om tusentals svenska medborgare satt på gatan och tiggde ihop till sin försörjning. Sverige behöver reglera det utbredda tiggeriet för att det inte ska normaliseras ytterligare.

Sverige är ett av få länder i EU som inte har regler kring tiggeri. Därför söker sig tusentals EU-medborgare hit för att tigga. Ofta organiseras tiggeriet av kriminella nätverk som utnyttjar människor. Polisen pekar på att tiggarna bland annat riskerar att hamna i prostitution.

Vi kan inte längre blunda för att skrupelfria kriminella drar nytta av tiggarnas desperation. Därför är Högsta förvaltningsdomstolens avgörande om att ge klartecken för Vellinges tiggeriförbud ett steg i rätt riktning.

Men det räcker inte att reglera tiggeriet lokalt. Moderaternas uppfattning är att tiggeri ska förbjudas i hela Sverige. Förbudet ska vara icke-diskriminerande och därmed gälla alla grupper och på alla platser. Det ska inte gå att åka från en kommun till en annan för att tigga.

Tyvärr blir debatten om tiggeri ofta onyanserad. Moderaternas ambition är därför att ge ett nyktert och sakligt svar på frågan, ett svar som även ser till de olika vägvalens långsiktiga effekter. Vi vet att tiggeri inte är en lösning för någon. Det bör gå att nå en politisk överenskommelse om att ingen människa ska behöva tigga ihop till sin försörjning i Sverige och dessutom riskera att utnyttjas i andra syften.

Tanken med den fria rörligheten inom EU har dessutom aldrig varit att enskilda medlemsländers mest utsatta medborgare ska resa till Sverige för att tigga. Länder som Rumänien och Bulgarien måste istället ta ett eget socialt ansvar för de här människorna. Men så länge vi låter tiggeriet fortgå saknas tydliga incitament för dessa länder att agera på riktigt.

Självfallet är även vi moderater medvetna om att frågan om tiggeri väcker känslor. Den kräver moraliska överväganden, men också tydlighet. Att den nationella politiken ska överlåta detta svårhanterliga problem till landets 290 kommuner är därför inte en optimal lösning.

En sådan ordning kan skapa situationer där nya majoriteter i kommuner ändrar de lokala ordningsreglerna, vilket skickar dubbla signaler. Högsta förvaltningsdomstolens dom är visserligen positiv, men inte en långsiktig lösning på problemet.

Vårt förslag om ett nationellt tiggeriförbud skulle motverka att ett oproportionerligt stort antal tiggare söker sig hit till Sverige. Som medlemmar i EU kan inte Sveriges lagstiftning kraftigt avvika från andra EU-länders utan att det får konsekvenser. Således är det statens, inte kommunernas uppgift, att se till att harmonisera våra regelverk med övriga EU.

Därför behöver vi nu gå vidare och införa ett nationellt tiggeriförbud. Sverige ska inte längre stå öppet för den här typen av verksamhet och låta tusentals människor utnyttjas.

Tomas Tobé, rättspolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev