lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

M-ledaren i Solna avgår: ”Känner viss lättnad”

Publicerad: 15 september 2022, 12:08

Pehr Granfalk avgår som kommunstyrelsens ordförande i Solna. Foto: MAXIM THORE

Moderaterna backade i kommunvalet i Solna och ser ut att förlora makten. Nu avgår Pehr Granfalk som kommunstyrelsens ordförande.

Ämnen i artikeln:

Val 2022Senaste nyttModeraternaSocialdemokraterna

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Socialdemokraterna gjorde ett mycket starkt val i Solna och ökade med drygt 9 procentenheter till 32 9 procent.

Samtidigt backade Moderaterna med drygt 3 procentenheter till 26,8. Alla partierna i den koalition med Allianspartierna och MP som styr Solna har förlorat väljare. Mycket talar för att det nu blir maktskifte.

På torsdagen meddelade kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M) att han avgår.

– Det är ett slitsamt uppdrag så jag känner en viss lättnad. Det ska bli spännande att nu få göra något annat i livet nu, säger han.

Moderaterna har haft ordförandeposten i Solna sedan 2006, Pehr Granfalk sedan 2012. Solna är på många sätt en framgångsrik kommun. Pehr Granfalk lyfter att den ofta är etta när Svenskt Näringsliv rankar företagsklimatet, att bidragsberoendet är lågt och tillväxten hög. 

Under Pehr Granfalks tid har bland annat den så kallade Arenastaden med Friends Arena och Mall of Scandinavia kommit till. Dessutom har tunnelbanan byggt ut.

Men väljarna har tydligt röstat för en förändring.

– Vi har haft en hög inflyttning i kommunen. Folk som kommer in har höga krav och har inte varit med om de framgångar vi haft tidigare. Sedan finns det en trend där Moderaterna backar i storstäderna. Vi minskar i alla kommuner där de flesta bor i lägenheter och vi är en utpräglad sådan, säger Pehr Granfalk och framhåller resultatet för M i Solna är nära 6 procentenheter bättre i kommunalvalet än i riksdagsvalet.

Vad han ska göra nu är oklart. Innan han blev kommunalråd arbetade han som PR-konsult. Han kommer att fortsätta som ledamot i såväl kommun- som regionfullmäktige. Han sitter också i EU:s regionkommitté.

Socialdemokraternas framgång i Solna är anmärkningsvärd och det mesta talar för att partiets förstanamn Sara Kukka-Salam blir kommunstyrelsens ordförande. Om MP byter block får S, V och MP 25 av 61 mandat mot Alliansens 27. SD har 7 mandat, men inget block tycks vara berett att samarbete med partiet. 

Om något av de borgerliga partierna går in i ett blocköverskridande styre bildas en majoritet.

LÄS MER: M-toppens kritik: ”Partiet skapade inte sin egen problembild” 

LÄS MER: Anna König Jerlmyr (M) avgår 

LÄS MER: 72 år lång epok över – S inte störst i Oxelösund: ”Det känns tungt”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev