Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

M: I vårt Sverige ska det inte löna sig att gå på bidrag

Trots att regeringen har höjt skatterna med 60 miljarder kronor pekar utvecklingen åt fel håll. Denna utveckling ska Moderaterna vända genom att prioritera välfärdens kärna och statens kärnuppgifter, införa den största bidragsreformen sedan 1980 samt sätta välfärd före bidrag.

Publicerad: 9 maj 2018, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det måste löna sig bättre att jobba.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån//Kuzma/Colourbox


Ämnen i artikeln:

ModeraternaBidragVälfärd

Styrkan i svensk ekonomi behöver användas bättre. Regeringen har under mandatperioden höjt skatterna med 60 miljarder kronor. Samtidigt har vårdköerna fördubblats, polistätheten minskat och integrationsproblemen ökat. Det är denna utveckling som Moderaterna vill vända.

Moderaterna ger i vårbudgeten därför tre besked om våra prioriteringar:

1Moderaterna prioriterar välfärdens kärna och statens kärnuppgifter. Vi satsar över 38 miljarder kronor på välfärd och statens kärnuppgifter nästa mandatperiod. Vi vill öka antalet poliser och höja polislönerna samtidigt som vi täcker upp regeringens underfinansiering av polisen.

Vi återinför och utökar kömiljarden för att korta vårdköerna. Vi ger också elever ytterligare en timmes undervisning per dag i lågstadiet. Kommunernas ekonomi stärks i ett första steg med 10 miljarder kronor.

2. Det måste löna sig bättre att jobba. I dag finns det hushåll runtom i Sverige som förlorar ekonomiskt på att någon i familjen tar ett jobb. Det är helt orimligt. Därför föreslår Moderaterna den största bidragsreformen sedan 1980, med bland annat ett bidragstak som gör att summan av bidragen aldrig kan bli högre än lönen från arbete samt en successiv kvalificering in i välfärden för den som är ny i Sverige.

Sverige behöver också sänkt skatt på arbete. Våra skatteförslag ger störst effekt, i förhållande till inkomsten, för dem med låga inkomster och en person med genomsnittslön får uppemot 500 kronor mer i månaden. Reformerna är fullt ut finansierade genom utgiftsminskningar och mindre skadliga skatter.

3. Vi väljer välfärd före bidrag. Den stora skiljelinjen i svensk politik handlar inte om man vill satsa på välfärden, utan hur man rustar en ekonomi som har råd att göra det. Det finansiella utrymme som kan uppstå kommer i huvudsak att behövas för att kommuner och landsting ska kunna anställa fler lärare, höja kvaliteten i vården samt förbättra integrationen lokalt.

För att värna välfärden kommer Moderaterna därför att prioritera satsningar på välfärden framför bidrag. Då behöver framförallt tre saker ske:

■ De samlade bidragskostnaderna måste minska.
■ Kostnaderna för asyl- och anhörig­invandring måste minska.
■ Överskottsmålet uppfyllas.

Den som löser akuta problem blir också väl rustad för att ta sig an de långsiktiga utmaningar som Sverige står inför. Vi prioriterar välfärd före bidrag och har konkreta reformer för att ta Sverige helskinnat genom nästa lågkonjunktur. Alternativet vore ansvarslöst.

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson (M)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ModeraternaBidragVälfärd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev