Kommunpolitik
M gläntar på dörren för SD
Publicerad: 20 september 2018, 04:00
Stefan Borg, gruppledare för Sverigedemokraterna i Hörby, ska försöka få till ett majoritetsstyre i kommunen.
Foto: Emil Langvad/Bildbyrån
Sverigedemokraterna har stora förhoppningar på inflytande efter sina framgångar i kommunvalen i södra Sverige. Och på flera håll öppnar Moderaterna för samtal om hur kommunen ska styras.
Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Datawrapper är blockerad under “Visa våra partners”.
Under den gångna mandatperioden har Sverigedemokraterna inte ingått i styret i någon enda kommun. Gör partiets succéval att det nu blir ändring på det?
Dagens Samhälle har granskat läget i ett tjugotal kommuner där SD gjorde riktigt starka resultat, bland annat de tolv där de blev största parti. På många håll hoppas partiets ledande företrädare att kunna ta makten eller i alla fall få formellt inflytande. Ofta tror de på samarbete med M. Och det finns öppningar, även om läget är oklart på många håll.
Att läget ofta är komplicerat och känsligt är uppenbart. Somliga M-företrädare blir påtagligt irriterade när vi frågar om synen på SD.
Hörby blev SD:s starkaste fäste i kommunvalet. Med 35,4 procent av rösterna enligt det preliminära resultatet blev partiet klart störst. SD har tagit på sig rollen att försöka få ihop ett majoritetsstyre i kommunen, som sedan slutet av 2017 styrts av Socialdemokraterna i minoritet efter att ett blocköverskridande majoritetssamarbete spruckit.
– Vi är mer än dubbelt så stora som det näst största partiet så det vore naturligt att S lämnar kommunalrådsposten, säger Stefan Borg, gruppledare för SD i Hörby.
Partiet har pekat ut M, KD och SPI Välfärden som samarbetspartners. Vid Dagens Samhälles pressläggning pågick samtal mellan SD och de tre partierna.
– Om vi har ett parti som har fått 35 procent av rösterna måste vi inse att det innebär att Hörbys befolkning vill att det ska få inflytande. De ska behandlas som vilket parti som helst, allt annat vore oförskämt mot väljarna, säger Lars-Göran Ritmer, andranamn på Moderaternas kommunlista och den som ansvarar för förhandlingarna med de andra partierna.
Kristina Hansen, ordförande för KD, och Gert Nygren, gruppledare för SPI Välfärden, säger att de inte utesluter samarbete med SD och vill lyssna på hur partiet ser på styret av kommunen.
– Sakpolitiskt står vi inte så långt ifrån SD. Men vi har en skillnad när det gäller ideologi och hur vi ser på människan. Den svåra frågan är om vi ska prioritera sakpolitiken eller ideologin, säger Kristina Hansen.
I Sölvesborg blev SD näst störst med 29 procent. De rödgröna har styrt under mandatperioden. M har lovat att Alliansen ska ta över, men kan endast göra det med stöd av SD. Moderaternas gruppledare Kith Mårtensson kallar läget för ”en jätteknepig situation”.
– När nästan en tredjedel av väljarna ger SD sitt stöd är det inte något som vi kan nonchalera, trots att jag inte delar deras ideologi och värdegrund.
Men hur ser du på ett samarbete med SD?
– Vissa av mina väljare är klart emot det, andra är klart för.
Och du själv?
– Jag har inte bestämt mig ännu. Vi för samtal både med SD och alliansvännerna. Men jag lutar åt att ge SD visst inflytande, risken är att de växer sig ännu starkare om vi håller dem utanför. Det är ju väldigt praktiska och lokala frågor som vi har att hantera, inte frågor som har med våra grundläggande värderingar att göra.
Är det skillnad mellan att släppa in dem i värmen lokalt jämfört med på riksplanet?
– Absolut, jag kan inte tänka mig att ge SD inflytande över regeringspolitiken. Men mina alliansvänner är skeptiska även till att ge dem inflytande i kommunen, säger Kith Mårtensson.
I Skurup har de rödgröna och lokala Kommunens Väl styrt i minoritet. Nu är SD största parti och har tagit kontakter för att få ihop en majoritet.
– Det var vi och SD som gick framåt i valet, nu finns en konservativ majoritet som bör leda till en konservativ politik, säger Moderaternas gruppledare Johan Bolinder.
Är ni beredda att styra tillsammans med SD?
– Frågan är för tidigt väckt, nu gäller det att få maximalt genomslag för moderat politik. Jag utesluter inget, vi har inlett en dialog. Det finns fundamentala skillnader mellan oss och SD, men det gäller främst i rikspolitiken. Lokalt är det mindre skillnader.
Bör SD normaliseras i kommunpolitiken?
– Det handlar om att visa respekt för partiets väljare, i Skurup har mer än var fjärde väljare röstat på partiet. Det är naturligt att de får ett inflytande i relation till sin storlek.
I Bjuv tappade det S-ledda styret, där också C, L och KD ingick, sin majoritet. SD ökade från knappt 13 procent till drygt 33 och kan få majoritet ihop med M.
Det är också det som partiets förstanamn Mikael Henrysson hoppas på.
– Vi vill ta över tillsammans med Moderaterna och samarbeta för att förändra Bjuv, säger han.
Han är tydlig med att SD ska ha posten som kommunstyrelsens ordförande. Partiet har elva mandat mot Moderaternas fem. Och han har bjudit in M-ledarna till samtal som ägde rum på tisdagskvällen.
– Vi kommer att samtala helt förutsättningslöst. Vi samtalar även med S. Vi har alltid samtalat med alla och det kommer vi att fortsätta med, säger oppositionsrådet Ninnie Lindell (M).
Frågan är om det blir i de kommuner där SD är som störst som de får en chans att vara med och styra. Kanske har SD i de fallen blivit för stora för att M ska lockas in i ett samarbete. I exempelvis Bjuv har SD nu alltså 33 procent medan M har 16.
Sjöbo har styrts av Alliansen och Sjöbopartiet. Dessa har nu tappat sin majoritet. SD blev störst med nära 28 procent av rösterna.
– Vi siktar på att ta makten. Vi håller på med olika möten och pratar ganska öppet och brett, sedan får vi se var det slutar, säger partiets toppnamn André af Geijerstam.
SD hoppas på samarbete med bland annat M. Kommunstyrelsens ordförande Magnus Weberg (M) anser att det är för tidigt att tala om hur kommunen ska styras framöver, men han är beredd att ”prata med alla andra partier”.
– Men i min kommun är SD ett parti på vänsterkanten, vi står för långt ifrån varandra.
I Svalöv har alla partier utom SD varit med och styrt under den gångna mandatperioden. Först leddes kommunen av S, M och L. Där-efter av S, C, MP, V och Fi.
I årets kommunval blev SD klart största parti med 31 procent av rösterna. Partiets oppositionsråd Teddy Nilsson anser att det gör det självklart att han leder samtalen om hur ett nytt styre ska bildas. Han fick ett snabbt nej från S.
Om de fyra allianspartierna skulle hitta tillbaka till varandra kan de få majoritet ihop med SD.
Men M-ledaren Olof Röstin är tveksam till att låta SD ingå i ett styre.
– Vi står för långt ifrån varandra värderingsmässigt.
Mycket talar för att Alliansen kommer att försöka styra i minoritet i många av de kommuner där SD stärkt sin ställning. Så är till exempel fallet i Tomelilla där M lyfter fram vikten av en stark opposition som en anledning till att partiet vill styra med Alliansen i minoritet i stället för att samarbeta med S eller SD.
– Vi måste ju ha någon att stångas med. Annars riskerar vi att väljarna blir ännu mer irriterade, säger Per-Martin Svensson, ordförande för M.
Källa: Valmyndigheten. Samtliga uppgifter för 2018 är preliminära.
Johan Delby
Samuel Åsgård
Påhl Ruin
Gustav Halth, research
Så är läget i ytterligare några SD-fästen
#3: Örkelljunga: SD är största parti. Den gångna mandatperioden har de fyra partierna i Alliansen styrt i minoritet, ofta genom uppgörelser med S. Troligen fortsätter minoritetsstyret.
#6: Klippan: M och SD kan få egen majoritet om de samarbetar. M säger att ett alliansstyre är första prioritet men vill inte ge besked om eventuellt samarbete med SD.
#10: Svedala: Har sedan 2014 styrts i minoritet av M, L, C och lokala Barapartiet. SD har nu växt till största parti. Moderaterna vill fortsätta att styra i minoritet.
#14: Hässleholm: SD behöver stöd av flera partier för att kunna styra. Moderaterna vill se ett majoritetsstyre men har inte gett besked om de kan tänka sig att styra med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.
#17: Trelleborg: Ett komplicerat läge där C har nyckelrollen. Partiet har ingått i S-styret med MP och Söderslättspartiet och om man stannar där så kan styret fortsätta – även om största partiet SD skulle rösta på ett moderat styre. Moderaterna har inte tagit ställning till samarbete med SD.
#19: Munkedal: S, MP och C har förlorat sin majoritet. Moderaterna säger nej till samarbete med SD.
#24: Höör: Den så kallade Höörmodellen med S, V, MP, C, M och KD försvinner förmodligen. Upphovspartiet M är emot den och siktar på att regera i minoritet och vill göra upp över blockgränsen i olika frågor för att hindra SD från att få inflytande.