Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

”M är ett parti för de starka”

Publicerad: 13 mars 2013, 12:40

Hela maktkampen i Sverige handlar om att vinna medelklassen anser Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet. Grafik: Dagens Samhälle

Rikare, friskare, mer utbildade invånare. Så ser det ut där Moderaterna styr. Må bra-Sverige röstar på dem, säger statsvetare. Men i stora delar av landet är den socialdemokratiska dominansen fortfarande väldig.


Till helgen samlar Moderaterna 2 000 förtroendevalda på alla nivåer till stor konferens i Karlstad under namnet Sverigemötet.

Moderaterna betonar ofta att man vill vara ett parti för hela landet. ”Vi är ett parti för hela Sverige och alla männi­skor” heter det i idéprogrammet. Det blir också ett viktigt tema i partisekreteraren Kent Perssons öppningstal.

Men stämmer det? Dagens Samhälle har grans­kat de 95 kommuner där en moderat är kommunstyrelsens ordförande utifrån 10 olika parametrar. Bilden är tydlig. I det M-styrda Sverige är befolkningen rikare, friskare och mer välutbildad. Arbetslösheten är lägre och bidragsberoendet mindre. Kommunerna växer snabbare.

I moderaternas tio starkaste fästen är skillnaderna ännu större jämfört med övriga Sverige.

Och Moderaterna är i stor utsträckning ett parti för södra Sverige. I fem län saknar M helt poster som KS-ordförande: Norrbotten, Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Örebro. Norr om Stockholm har M bara fem ks-ordförande.

– Det finns inbyggda sociala hierarkier i röstandet. Moderaterna representerar de starka. Må bra-Sverige röstar på dem, säger Henrik Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Så vad är hönan och vad är ägget? Går det bättre för att Moderaterna styr eller får partiet makten där det går bra?

Tommy Möller, statsvetare vid Stockholms universitet, framhåller att det inte finns någon forskning som entydigt visar på det ena eller det andra.

– Moderaterna får chansen att styra där det är bättre ekonomiska villkor, samtidigt som det kanske också är lättare att få bra politiska effekter när man har den typen av förutsättningar. Moderaterna styr i det Sverige där det går bra, säger han och pekar på att människor röstar i egenintresse.

– Moderaternas starkaste fästen bebos av de väljare som känner att de tjänar mest på partiets politik.

Henrik Oscarsson framhåller att det finns en fundamental konflikt där vänstern vill omfördela mer än högern. Han anser att Moderaterna inte är intresserade av att gå låginkomsttagarna till mötes.

– Man behöver inte de grupperna. Hela maktkampen i Sverige handlar om att vinna medelklassen.

Det finns starka geografiska motsättningar i det svenska politiska landskapet, inte minst mellan stad och land, enligt Tommy Möller.

– S har fortfarande ett starkt stöd i de delar där det går dåligt. Det är områden där man fruktar framtiden snarare än välkomnar den, säger han.

Frågan är då om Moderaterna kan bli ett parti för hela Sverige.

Skulle den politik som förs i Täby fungera också i Skellefteå?

– Nej, det är väldigt stora skillnader i förutsättningarna. Går man tillbaka 10–15 år så hade man nog en föreställning att man kunde ha samma politik överallt när det gällde valfrihet och privatiseringar. Men under Reinfeldt har man mycket mer än tidigare lyssnat in lokala opinioner, svarar Tommy Möller.

– De geografiska skillnaderna i politiken är väldigt stabila. På kort sikt är det bara att ödsla tid och kraft för Moderaterna att försöka bli stora i Norrland, svarar Henrik Oscarsson.

Andreas Löwenhöök är Moderatledare i Skellefteå, där partiet fick 9 procent av rösterna i kommunvalet 2010. S fick 51 procent. Han anser att partiets politik blivit mer pragmatisk.

– Där känner jag att partiet i stort gjort en förflyttning. Privatiseringar är till exempel inte längre svaret på alla frågor.

Bengt Sörlin är moderat oppositionsråd i Sollefteå, där partiet fick knappt 15 procent av rösterna 2010 mot 48 för S. Också han tror att M-politiken måste anpassas till lokala förhållanden.

– Jag säger inte allt eller inget, jag säger att vi kan privatisera hälften.

I Söderhamn är S nästan tre gånger så stora som M – 39,6 mot 13,9 procent.

Men gruppledaren för M, Hans Sundgren, 69 år, och partiordföranden Viktor Wärnick, 21 år, är klart optimistiska om ett maktskifte 2014.

– Det finns många rörliga väljare. Och många gamla S-väljare i Söderhamn längtar efter något annat, efter förändring, säger Viktor Wärnick.

Varför ser det ut som det gör i Söderhamn? Varför är S så mycket större än ni?

– Det tar tid att förändra ett gammalt brukssamhälle. Kollektivanslutningen sitter i ryggen – partiet, ABF, facket, ombudsmännen. Det blir som en klan, säger Hans Sundgren.

Reporter: Magnus Wrede, mw@dagenssamhalle.se
Reporter: Johan Delby, jd@dagenssamhalle.se
Research: Erik Juhlin, ej@dagenssamhalle.se

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 10, 2013

Färre flyktingar i M-styrda kommuner Moderaternas allra starkaste fäste är Lomma Kampen hårdnar om storstäderna Valförloraren Kent Persson ska leda M till seger 2014

Johan Delby & Magnus Wrede, reportrar

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev