Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Luleås kommunalråd avgår med omedelbar verkan

Publicerad: 6 oktober 2020, 12:04

”Sedan jag valdes till Socialdemokraternas gruppledare i kommunen har jag inte haft de förutsättningar som behövs för att utföra uppdraget”, skriver Lenita Ericson i sitt avgångsbrev.

Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån

”Det är omöjligt att vara kommunstyrelsens ordförande om det inte finns ett helhjärtat stöd från partiets ledning”, menar Lenita Ericson (S).


Ämnen i artikeln:

Politik

Knappt ett år efter det att hon tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i Luleå meddelade Lenita Ericson (S) i dag via ett avgångsbrev att hon slutar med omedelbar verkan.

”Sedan jag valdes till Socialdemokraternas gruppledare i kommunen har jag inte haft de förutsättningar som behövs för att utföra uppdraget. Jag hade hoppats och förväntat mig att de i den lokala partiledningen som inte stod bakom nomineringen av mig som ordförande och gruppledare skulle acceptera och agera utifrån medlemmarnas val. Det har tyvärr inte skett”, skriver Lenita Ericson och fortsätter.

”Det lokala partiets verkställande utskott ifrågasätter och försöker kringgå mig i fråga efter fråga i en utsträckning som effektivt hindrar mig att fullt ut verka som ledare för oss folkvalda socialdemokrater. Det är omöjligt att vara kommunstyrelsens ordförande om det inte finns ett helhjärtat stöd från partiets ledning.”

Lenita Ericson skriver vidare att det finns en djup skiljelinje mellan henne och verkställande utskottet gällande förhållningssätt till meningsmotståndare.

”De bästa lösningarna växer fram i samarbete och dialog, inte genom att dumförklara motståndare, medier och medborgare.”

Läs brevet i sin helhet här.

Luleå kommun skriver på sin hemsida att frågan om vem som kommer att ersätta Ericson ska beslutas av kommunfullmäktige.

Erik Pettersson

Reporter

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev