lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lovorda rut räcker inte, utöka avdraget

Om finansminister Magdalena Andersson (S) är uppriktig med sina lovord och verkligen vill främja rut så borde avdragstaket få vara kvar i sin nuvarande form eller hellre; höj det än mer. Det skulle skapa nya möjligheter för de som i dag behöver ett jobb.

Publicerad: 9 december 2015, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Rut är förutom att vara en jobbskapande, kostnadseffektiv och livspussellösande reform mycket uppskattad hos det svenska folket, skriver vd:n Åsa Storm. Foto: Fredrik Sandberg, TT


Ämnen i artikeln:

RutSkatterArbeteJobb

Rut-reformen som möjliggör nya jobb, inte minst ett första arbete för den som står längre från arbetsmarknaden, är en uppskattad jobbsatsning som sysselsätter omkring 20 000 personer.

Till och med de politiska partier som en gång var skeptiska talar i dag varmt om de växande arbetstillfällena i tjänstesektorn.

När jag, som driver företag i sektorn, häromdagen hörde finansminister Magdalena Andersson (S) beskriva vår bransch som ett kostnadseffektivt sätt att få fram jobb och där en hög andel utrikes födda driver företag och är anställda blir man förstås stolt.

Det är dock ett erkännande i sista minuten.

För trots att partierna genom flyktingöverenskommelsen tidigare under hösten har enats om att rut ska vidareutvecklas och breddas till att även omfatta trädgårdsarbete, flytt-tjänster och IT-tjänster i hemmet så finns det fortsatt stora orosmoln på denna jobbskaparhimmel, då regeringen fortfarande har för avsikt att sänka själva avdraget.

Man kommer att halvera avdraget till 25 000 kronor så att våra kunder endast kommer få göra hälften så mycket avdrag som de 50 000 som gäller nu.

Detta görs under förevändningen att en avdragssänkning drabbar endast de som köper mest och så hänvisar man till rika storstadskommuner som Danderyd där höginkomsttagare köper mycket rut-tjänster.

Att fokus sätts på konsumenternas sammansättning, i stället för på de företag och arbetstillfällen som skapas genom rut är mycket skadligt, då ett sänkt avdragstak - också för de som köper mest – kommer innebära färre arbetstillfällen i sin helhet.

Dessutom är den bild som man envist försöker förmedla om den högavlönade rut-köparen som konsumerar bartender- och pooltjänster utdaterad och inget jag som företagare i Mellan- och Sydsverige känner igen.

Färska siffror från SCB visar också att breddningen av rut sker inte bara geografiskt, där kommuner som Dorotea, Sorsele och Osby ökar mest, men också om man ser till köparnas inkomster.

Tillväxten av rut är numera starkast bland personer med en genomsnittlig månadsinkomst på mellan 23 866 och 27 343 kronor. Andelen höginkomsttagare som köper rut har dessutom minskat stadigt sedan reformen infördes och häromåret hade 75 procent av rut-köparna genomsnittliga månadsinkomster lägre än 39 390 kronor.

En stor kundgrupp hos oss är familjer där båda arbetar och våra tjänster möjliggör mer tid för arbete liksom mindre bestyr efter jobbet.

Rut är förutom att vara en jobbskapande, kostnadseffektiv och livspussellösande reform mycket uppskattad hos det svenska folket. Sju av tio svenskar vill enligt en ny Sifo-undersökning se ett bibehållet eller utökat avdrag.

Så medan finansministern berömmer rut och vill se en vidareutveckling av de tjänster vi entreprenörer erbjuder är det viktigt att ha hela bilden klar för sig.

Potentialen som finns är stor, men den kräver att man på allvar vågar släppa rut och företagandet fritt.

Om Magdalena Andersson är uppriktig med sina lovord och verkligen vill främja rut så borde avdragstaket få vara kvar i sin nuvarande form eller hellre; höj det än mer.

För i kombination med en breddning på tvären så kommer höjda avdrag frigöra nya möjligheter för ännu fler som behöver ett jobb redan i dag.

Åsa Storm, vd Stormtrivs

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

RutSkatterArbeteJobb

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev