lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lotten avgjorde styret i Hällefors

Publicerad: 14 december 2022, 15:45

Bild 1/2  Annalena Järnberg (S) får fortsätta som kso i Hällefors efter lottdragning mot Cecilia Albertsson (M).

Foto: Hällefors kommun, Tommy Åström

Det blev lottdragning för att skilja de två föreslagna styrena i Hällefors åt. ”Det är djupt olyckligt och beklagligt gentemot väljarna”, säger Cecilia Albertsson (M) som drog nitlotten.

Ämnen i artikeln:

Lokala styren efter valet 2022Val 2022ModeraternaSocialdemokraternaSverigedemokraternaSenaste nytt

Samuel Åsgård

sa@dagenssamhalle.se


Efter kommunvalet i Hällefors bildades två jämnstora block med 13 mandat vardera. Båda aspirerade på att få styra kommunen. Mittemellan stod Sverigedemokraterna som vågmästare. 

På onsdagens kommunfullmäktige föreslog SD att de två kandidaterna till posten som kommunstyrelsens ordförande, Annalena Järnberg (S) och Cecilia Albertsson (M), skulle dela på styret som ordförande och vice ordförande. Detta motsatte sig båda sidor, som ville se sina respektive kandidater på båda posterna. 

När SD inte fick gehör för sitt förslag valde partiet att lägga ner sina röster i valet av kso. Omröstningen slutade då 13–13. Lotten fick därför avgöra om Hällefors ska styras av S, som har valteknisk samverkan med V, eller av en koalition av M, C och lokala partiet Grythyttelistan. 

Lotten föll på Annalena Järnberg (S) som därmed får fortsätta som kommunstyrelsens ordförande. Cecilia Albertsson (M) var besviken efteråt. 

– Jag tycker att alla förlorade på att det var lotten som avgjorde. Det hade inte känts bra i magen även om vi vunnit på lotten. Det är djupt olyckligt och beklagligt gentemot väljarna, säger hon. 

Även Annalena Järnberg beklagar att partierna inte kunde enas. 

– Vi i samtliga partier får kanske ta på oss detta. Vi hade kunnat föra en helt annan dialog efter valet. Jag tycker att det är synd att det har blivit så låsta positioner, säger hon. 

I många andra kommuner har S och M valt att styra tillsammans. Varför går det inte i Hällefors?
– Vi har sträckt ut handen för att försöka undvika den här situationen. Men inte lyckats, säger Annalena Järnberg.

Cecilia Albertsson kritiserar S för att partiet tillträder med ett svagt styre och hävdar att hennes block hade en gemensam politik som skulle lett till ett stabilare styre. S och V har endast en valteknisk samverkan och har inte någon politisk överenskommelse. 

– S kommer att ha jättesvårt att få igenom sin politik, säger Cecilia Albertsson. 

Samtidigt ser hon inga möjligheter att få till ett brett majoritetsstyre.  

Annalena Järnberg hoppas nu på överenskommelser med oppositionen för att samla en majoritet i fullmäktige.

– Det absolut viktigaste är att vi för en bra dialog med varandra och förbereder ärenden väl. Min roll som kso är att bygga en bra relation med oppositionen, säger hon. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev