Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lommas kommunalråd (M): ”Stora problem med privata utförare i små kommuner”

Publicerad: 29 juni 2021, 08:31

”Bolagen klarade inte att leva upp till de krav som vi och brukarna ställde”, säger kommunalrådet Robert Wenglén (M).

Foto: LUDVIG THUNMAN

Lomma har återkommunaliserat både hemtjänst och särskilda boenden. Viktigaste lärdomen? Att förbereda återtagandet noga.


Ämnen i artikeln:

EkonomiOmsorgHemtjänst

Det var kvalitetsbrister som gjorde att man återtog all hemtjänst för två år sedan – och av samma skäl är man från den 1 mars på nytt huvudman för kommunens fyra boenden med 150 platser.

– Vi hade inget val. Bolagen klarade inte att leva upp till de krav som vi och brukarna ställde, säger kommunalrådet Robert Wenglén (M). 

Han har gjort sig känd som moderaten och företagsekonomen som ifrågasätter partiets valfrihetsförespråkare. I debattartiklar har han argumenterat för att kommunal regi ger ”mer pang för pengarna” då kommunen kan låna billigt och slippa avkastningskrav.

– Problemen med privata utförare är särskilt stora i små kommuner. När vi upphandlat äldreomsorg har vi bara fått seriösa anbud från företag som vill ta över alltihop. Därmed går vi från ett monopol till ett annat.

Men det var inte bättre förr, kvalitetsbrister låg också bakom kommunens beslut att pröva privata alternativ för omkring 15 år sedan. Även då var brukarna var missnöjda med bemanningen – och budgetarna sprack.

– Det var inte fel att pröva något annat, men nu har vi sett nackdelarna, säger Robert Wenglén.

Hur har äldreomsorgen påverkats av att hoppa mellan kommunal och privat regi?
– Negativt! Det har lett till bristande kontinuitet. Och energi har använts till annat än att öka kvaliteten. Även växlingen mellan olika privata utförare har bidragit till ryckigheten. 

Den största utmaningen vid backsourcing är att få med sig sin personal, menar Robert Wenglén. Alla byten av huvudmän har gjort att kommunen tappat värdefulla medarbetare och chefer på vägen. 

– Vi har lärt oss att man måste förbereda övergången väldigt noga.

När Lomma nu senast skulle överta boendena från Frösunda Omsorg anställde man en projektledare som i ett års tid planerade övergången. Bolagets anställda fick vidareutbildning medan kommunen finansierade timanställda, personalen kände därmed att kommunen satsade på dem inför övertagandet.

– Och Frösunda agerade väldigt proffsigt, samarbetade nära med oss. Dagen då de lämnade boendena hade de satt blommor i alla rummen.

 

Påhl Ruin

redaktion@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

EkonomiOmsorgHemtjänst

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev