måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lokalt samarbete med högskolan höjer kvaliteten

Det är inte en fråga om att den högre utbildningen ska kommunaliseras, det handlar om att den ska tillgängliggöras över hela landet – även för de boende på landsbygden. Att ett lärosäte i sin forskning och utbildning har ett samarbete med lokalt och regionalt näringsliv och offentlig sektor är något som höjer kvaliteten, inte tvärtom, skriver TCO i en replik till Saco.

Publicerad: 24 mars 2017, 10:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

HögskolanLandsbygdenRegionalpolitikKommunal högskola?

REPLIK. De yrkesverksammas förmåga att ställa om till nya jobb är avgörande för vårt framtida välstånd. Genom digitalisering och robotisering förändras arbetsmarknaden i snabbare takt än någonsin tidigare. Merparten av de nya jobb som tillkommer kräver alltmer avancerad kunskap. De yrkesgrupper som TCO företräder är villiga att följa med i utvecklingen, men måste få de rätta förutsättningarna. 

Våra och andras studier visar att den faktiska tillgången till högre utbildning har minskat för yrkesverksamma. Sedan högskolereformerna i början av 1990-talet har utbudet av kurser som lämpar sig för de som jobbar minskat. Långa programutbildningar för ungdomar dominerar. Andelen äldre studenter har därför minskat.

I dagarna lämnar TCO och flera andra instanser in remissvar på landsbygdskommittén. I huvudsak delar TCO kommitténs syn på utbildning. Kommittén föreslår att lärosätena ges i uppdrag att öka tillgängligheten till högre utbildning i hela landet och att regeringen ser över resurstilldelningssystemet. Det är utmärkta förslag, liksom förslaget att särskilda utbildningscentra ska etableras i kommuner som saknar lärosäte. Människor som är lite äldre och har arbetat flera år behöver ha geografisk närhet till utbildning. Man kan inte förvänta sig att de ska flytta till en universitetsort långt bort.

Därför förvånas jag av SACO:s syn på förslaget i Dagens Samhälle 22/3. Det är inte en fråga om att den högre utbildningen ska kommunaliseras, det handlar om att den ska tillgängliggöras över hela landet – även för de boende på landsbygden. Att ett lärosäte i sin forskning och utbildning har ett samarbete med lokalt och regionalt näringsliv och offentlig sektor är något som höjer kvaliteten, inte tvärtom.

Allt talar för att vi måste tillbringa en allt längre tid i yrkeslivet. Då räcker det inte med en högskoleutbildning i unga år. Man måste erbjudas möjligheten till kompetensutveckling på högskolenivå både en och två gånger under yrkeslivet, om man ska klara jobbet.

Därför kräver TCO att landets lärosäten ges ett nytt uppdrag. Lärosätena måste medverka till kompetensutveckling och omställning för yrkesverksamma. Dessutom är det nu ett bra läge att påbörja reformerna. Många av de inblandade aktörerna är nämligen positiva.

På agendan för framtida tillväxt och konkurrenskraft måste omställning stå högst upp. Här har lärosätena en nyckelroll. TCO menar att regeringen genast bör ge lärosätena ett omställningsuppdrag, och resurser för, ett utbildningsutbud som är anpassat till de yrkesverksammas och arbetsmarknadens behov. Också studiefinansieringen för yrkesverksamma behöver förbättras.

Den parlamentariska landsbygdskommittén för in viktiga regionala aspekter på detta arbete och det är något vi välkomnar. För utbildning blir inte mindre värd bara för att fler får ta del av den – tvärtom.

Eva Nordmark, ordförande TCO

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev