tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lokala V-toppar ger Sjöstedt stöd

Publicerad: 16 januari 2019, 11:31

Vänstertopparna Daniel Bernmar, Anna Sehlin och Mirjam Katzin.

Jonas Sjöstedt får stöd från lokala V-toppar för sin linje i regeringsfrågan. ”Bra jobbat Sjöstedt”, säger Anna Sehlin, oppositionsråd i Region Stockholm.

Ämnen i artikeln:

RegeringenVänsterpartietPolitik

Johan Delby

jd@dagenssamhalle.se


Vänsterpartiet kommer att ”rösta gult” och släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister i omröstningen på fredag. Partiledaren Jonas Sjöstedt sa på en presskonferens att formuleringen i överenskommelsen mellan S, MP, C, och L om att V inte ska ha något inflytande, ”i praktiken är utraderad”.

Vänsterpartiet hotar dock med att rikta misstroende mot Löfven-regeringen om de går fram med förslag om marknadshyra vid nybyggnation och förändrad arbetsrätt.

– Jag tycker att det var ett så klokt beslut som möjligt under rådande omständigheter. Alternativet hade varit ännu värre, då hade vi i praktiken släppt fram en rasistisk högerregering, säger Liselotte Ross (V), kommunalråd i Kalmar.

Hon anser att det är viktigt att Stefan Löfven sagt att han ska verka för att de reformer som beslutades med stöd av V under den förra mandatperioden, som gratis busskort för ungdomar på sommaren och avdrag för fackföreningsavgiften, blir verklighet.

Hon välkomnar också hotet om misstroendeomröstning.

Men är det rimligt för er att fälla regeringen tillsammans med M, KD och SD?

Vi driver vår politik och vi kan aldrig gå med på den typen av förändringar.

Daniel Bernmar (V), oppositionsråd i Göteborg, anser att partistyrelsen valde ”en linje som var nödvändig”.

–Vi har stått upp för att partiets mandat i riksdagen ska betyda något. Vi kommer att ställa krav och vara beredda att fälla regeringen om den driver igenom en politik som i hög utsträckning strider till och med mot Socialdemokraternas politik. Partistyrelsen har fattat det här beslutet och då arbetar vi efter det.

Men ville du att de skulle ha sagt nej?
– Det är en jättesvår fråga med tanke på de alternativ som står till buds. Jag förstår att partistyrelsen har landat i det här. Jag tycker det är viktigt nu att vi nu intar en offensiv oppositionsroll där vårt inflytande i riksdagen får konsekvenser för regeringen.

Är det rimligt för er att rikta ett misstroende som kräver stöd från SD, M och KD?
– Det är ganska enkelt. Regeringens förtroende bygger på att man har en majoritet som tillåter den att verka. Har man inte det så faller den. Att vi skulle sätta oss lugnt i båten och låta den här regeringen göra vad som helst är otänkbart.

Även Anna Sehlin (V), oppositionsråd i Region Stockholm, är nöjd.

– Bra jobbat Sjöstedt, utifrån förutsättningarna, säger hon.

– Framför allt tycker jag det var bra att Jonas var så tydlig med hur vi har resonerat, hur vi vägt för- och nackdelar och att vi inte vill ha marknadshyror och uppluckring av arbetsrätten.

Anna Sehlin välkomnar att hennes parti hotar med misstroendeförklaringar.

– Jag tycker att det är jätteviktigt. Vi ser i region Stockholm att just när det gäller marknadshyror så är det svårt redan i dag för en person med en normalinkomst att få en hyresrätt. Marknadshyror kommer att slå extremt hårt mot våra väljare och mot väldigt många i regionen.

Maria Chergui, Vänsterpartiets gruppledare i Eskilstuna, hyllar sin partiledare.

– Jag tycker det som Jonas Sjöstedt sagt i dag är bra och jag ställer mig helt bakom hans uttalanden. Jag tycker han och partiet agerat väldigt ansvarsfullt i en situation som är väldigt svårt. För mig utstrålar han trygghet och det är det som vi behöver nu.

I Malmö finns kritik mot partistyrelsens vägval. Man hade velat att partiet röstar rött mot överenskommelsen. Men man kommer att acceptera partilinjen.

– Partistyrelsens litar inte på att C och L står upp för sin anti SD-linje om överenskommelsen faller. Vi gör en annan bedömning av den risken, säger Mirjam Katzin, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

Hon tycker samtidigt det är bra att partiledaren tydligt deklarerar att Vänsterpartiet kommer att vara ett radikalt oppositionsparti som står upp för en äkta vänsterpolitik.

– Vänsterpartiet blir ensamt alternativ för en vänsterhållning i den ekonomisk-politiska diskussionen. Det ger möjlighet att starkare knyta en folkrörelse som står bakom de värderingarna till oss, säger Mirjam Katzin.

Mandaten i riksdagen

S: 100
MP: 16
C: 31
L: 20
SD: 62
M: 70
KD: 22
V: 28

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev