Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lokal SD-topp spred nazistpropaganda

Publicerad: 28 oktober 2022, 08:51

Sverigedemokraten Rebecca Ädel har under flera år spridit nazistisk propaganda. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Hon välkomnar en ny Hitler och beskriver den svenska skolan som en ”indoktrineringsanstalt”. Rebecca Ädel, lärare och SD-politiker i Nynäshamns kommun, har under flera år spridit nazistisk propaganda, rapporterar Expressen och Expo.

Ämnen i artikeln:

Sverigedemokraterna

Högstadieläraren Rebecca Ädel fick flest personkryss i Nynäshamns kommun i valet, där Sverigedemokraterna fick 17,8 procent och nu agerar stödparti till det borgerliga styret. Under måndagskvällen valdes hon också in i kommunstyrelsen.

Men Rebecca Ädel har under flera år varit aktiv i högerextrema kretsar. En granskning som Expressen och Expo gjort visar att Ädel mellan 2011 och 2013 arbetat som skribent och korrekturläsare för Svenska motståndsrörelsens propagandasajt Nordfront.

I texterna, som skrevs under pseudonym, beskrev hon sig som nationalsocialist och varnade för ”rasblandningens ofrånkomliga defekter”. Hon kallade skolan för ”den värsta indoktrineringsanstalt genom tiderna” och menade att skolan syftade till att ”lura barnen till politisk korrekthet”.

Rebecca Ädel använde också återkommande ordet ”neger” om svarta och berömde ett inlägg från en annan person som skrev att det behövs en ny Hitler. Hon uttryckte också en önskan om att någon skulle ”skjuta skallen av” en svensk kvinnlig författare som i ett blogginlägg välkomnat en mer etniskt blandad befolkning.

När Expressen frågar Rebecca Ädel om uppgifterna svarar hon först att det är lögner. Sedan avbryter hon intervjun och stänger in sig på toaletten.

– Jag tänker inte prata om sånt. Tack ändå, säger hon till tidningen.

På fredagseftermiddagen meddelade Sverigedemokraterna att Rebecca Ädel lämnar partierna och sina politiska uppdrag.

TT/Dagens Samhälle

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev