onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Löfven vill ha vinst i vården

Publicerad: 3 april 2012, 08:51

Stefan Löfven utanför sin nya arbetsplats vid Socialdemokraternas riksdagskansli i Stockholm. Foto: Jörgen Hildebrandt

Inget vinstförbud i välfärden. Privata alternativ är upp till kommunerna. Fler sjukhus kan privatiseras. Med Stefan Löfven som partiordförande blir det ingen ”påreglering” om Socialdemokraterna återkommer till makten.


I en intervju med Dagens Samhälle utvecklar Socialdemokraterns partiledare Stefan Löfven sin syn på konkurrens, valfrihet, vinster i välfärdssektorn och privata utförare.

Din företrädare Håkan Juholt talade om att ”påreglera”. Vill du det?
— Näee, det är inte rätt ord. Vi är för valfrihet och vi ser positivt på att det finns olika alternativ.

Det blir inget förbud mot vinstuttag när privata företag är utförare av kommunal verksamhet?
— Nej.

Blir det svårare för privata aktörer att komma in som utförare i välfärdssektorn om ni kommer till makten?
— Nej, det blir det inte.

Riktigt så glasklara är inte Stefan Löfvens besked. I citaten ovan återges första delen av hans svar. De innehåller också reservationer och markeringar.

 Det handlar om skärpta krav på kvalitet och bemanning, utvidgad insyn och meddelarfrihet och tankar om återinvestering av eventuella vinster i verksamheten.

Favorituttrycket att privata aktörer inte får ha ”fri dragningsrätt på skattebetalarnas pengar” används åtta gånger under intervjun och i svaren på flera olika frågor.

Men i sak är signalerna från Stefan Löfven klart mer pragmatiska och ideologiskt nedtonade än Håkan Juholts retorik i samma frågor.
— Vi vill införa verklig valfrihet.

 Är det inte det i dag?
— Nej, det är olika villkor. Du kan inte jämföra privata alternativ med kommunala på grund av begränsad insyn. Och vinst får aldrig uppstå till följd av sänkt bemanning och försämrad kvalitet.

Vilka konkreta lösningar på detta som partiet landar i kan Stefan Löfven inte ge besked om. På sådana frågor är svaren att ”vi tittar på det”, frågorna är ”komplexa” och ”det finns ingen quick fix”.

Är Anders Borgs förslag om hur kryphål kring skatteplanering och räntesnurror ska stoppas bra?
— Ja, men det borde ha gjorts för länge sen, det är bra en första nödvändighet, det är så att säga obligatorisk åkning. Det behövs mer.

Vad?
— Vi måste få titta på det. Förslaget kom nyss.

Ett tydligt besked från Stefan Löfven är att graden av privatisering och andelen privata utförare av offentlig verksamhet inte är något som ska styras av riksdag och regering. Det är en sak för varje enskild kommun.

— Kommunerna ska få större inflytande än i dag. Demokratin måste ges större möjlighet att planera vården, omsorgen och skolan och hur resurserna används.  Det får inte vara fri dragningsrätt på skattepengar.

Så det är okej att 48 procent av all kommunal verksamhet i Täby sköts av privata utförare?
— Ja, om väljarna och deras politiska företrädare tycker det, så.

 På borgerligt håll lyfts ofta kommuner som Täby och Nacka fram som föredömen. Vilken socialdemokratisk kommun vill S-partiledaren lyfta fram?
— Botkyrka. Där finns en bra mix i verksamheten.

Mer synpunkter på Botkyrka hinner han inte utveckla under den korta intervjun. Men på en central punkt vill han lägga restriktioner på det kommunala självstyret.  Det ska finnas nationellt fastställda krav på minimi­bemanning inom till exempel äldreomsorgen.

 Så här ska det vara lika över landet?
— Yes!

Det är en kontroversiell ståndpunkt också inom hans eget parti. Lokala S-toppar värjer sig för sådana preciserade krav uppifrån (se S-kommentarer på nästa uppslag!)

Lagen om valfrihetssystem (LOV), kommer inte att rivas upp om S kommer till makten. Men att göra LOV obligatorisk är Stefan Löfven stark motståndare till.

Blir det någon ny stopplag mot att lägga ut driften av sjukhus (en tidigare S-märkt lag som de borgerliga rev upp)?
— Nej, det finns inget sådant på bordet. Men vi säger nej till universitetssjukhus i privat drift.

På frågan om verksamhet i kommunal regi är bättre än privat driven verksamhet är Stefan Löfvens svar:
— Det varierar. Ibland är en kommunal utförare bättre, ibland en privat. Därför är vi för valfrihet och mångfald. Men det får inte bli fri dragningsrätt…

Vad tycker du är lärdomen av den så kallade Carema-skandalen?
— Att kvalitetskraven måste vara tydligare. Och det är inte okej att skicka pengar utomlands, de ska användas för vård och omsorg i Sverige. Risken är uppenbar att där vinstintressen styr kommer enskilda i kläm.

I den just nu mycket heta frågan om den höga ungdomsarbetslösheten tar Stefan Löfven skarpt avstånd från alla förslag om sänkta ingångslöner.

— Det är absolut inte receptet! Och hur skulle det gå till, har de borgerliga partierna [C, FP] tänkt sig? Det är parterna som avgör detta, inte riksdag och regering.

Själv talar han sig varm för sommarjobb för ungdomar, som en inkörsport till arbetsmarknaden och yrkeslivet, det är ”guld värt”.

— Man ska ha rätt till sommarjobb från slutet av årskurs 9 och upp genom gymnasiet. Vi anslår medel för att kommunerna ska ordna sommarjobb, i dag ser vi väldiga skillnader mellan borgerliga och socialdemokratiska kommuner.

Andra förslag från S handlar om yrkeshögskola och ökad satsning på utbildning.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 13/2012.

Magnus Wrede

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev