Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

LO:s klagosång förakt mot fria viljan

LO och Kommunal beklagar sig över att människor i samtliga svenska kommuner föreslås få göra sina egna val över vem som ska utföra hemtjänsten. Den klagosången går inte att tolka som något annat än ett förakt för enskilda individers egen vilja.

Publicerad: 13 juni 2014, 10:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOVHemtjänstValfrihet

REPLIK För vem minns inte konflikten i Boden, när kommunpolitikerna tyckte sig ha rätten att bestämma över invånarnas huvuden vilken hemtjänst de äldre skulle få. Arga uppretade medborgare försökte förtvivlat få behålla makten att själva bestämma vem som skulle hjälpa dem i deras egna hem.

Människor måste få ha möjlighet att kunna få bestämma över sin vardag, men det strider mot LO:s hela grundidé. Att man således kritiserar Valfrihetsutredningen är därför ingen överraskning.

Valfrihetsutredningen har haft ett omfattande utredningsuppdrag. Bland annat har man utrett valfrihetens betydelse för brukarna, analyserat ersättningssystemen, sett över kommunal uppföljning och kontroll och om undersökt om det finns något samband mellan vinstutdelning och kvalitet.

Utredningen har också jämfört kostnader, kvalitet och effektivitet mellan 65 kommuner som tillämpar LOV och 69 kommuner som inte tillämpar LOV. När det gäller kostnadsökningarna har dessa varit något lägre i kommuner med LOV än de utan LOV. Utredningen konstaterar också att av de cirka 45 procent i utredningens brukarundersökning som gjort ett aktivt val är dessa i högre grad mera nöjd än de som inte gjort något val.

Även den senaste SOM-undersökningen pekar i samma riktning. 7 av 10 svenskar vill kunna få välja inom vård, skola och omsorg.

Under de fem år som LOV, Lagen om Valfrihet har funnits har väldigt många kommuner utvecklat och förbättrat valfriheten. Från ett 20-tal kommuner med valfrihet år 2009 finns det idag över 150 stycken och ytterligare ett tretiotal kommuner vill införa valfrihet.

Det motsvarar 70 procent av Sveriges befolkning. Dessutom finns sedan år 2010 valfrihet i hela inom primärvården, i alla landsting och regioner. Detta har inneburit fler valmöjligheter och fler vårdcentraler – 170 stycken till i hela landet.

Valfriheten finns ju som bekant redan i den svenska förskolan, i skolan, i tandvården och i delar av arbetsmarknadspolitiken. Den är här för att stanna och det måste både LO och Kommunal inse. Valfriheten borde vara en självklarhet för fler – inte färre.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega

Stefan Holm, sakkunnig i utredningen Framtidens valfrihetssystem, Almega

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOVHemtjänstValfrihet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev