onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Lista: Kulturbråk vi minns

Publicerad: 17 juni 2021, 08:36

När konstnären Caroline Falkholt målade en vagina på en högstadieskola i Nyköping var det inte populärt. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Dagens Samhälle listar några kända kulturkontroverser:

Ämnen i artikeln:

KulturpolitikKultur

* SD ville byta ut konsten i Slussens t-bana

När? Augusti 2018

Vad? SD protesterade mot Liv Strömquists konstverk ”The Night Garden” föreställande kvinnor med mens. Partiets kulturpolitiska talesperson Aron Emilsson tyckte att verket kändes ”för intimt och privat, att det sticker ut och provocerar”. Konsten blev kvar.

* Nyköpings kommun censurerade en vagina

När? Januari 2014

Vad? Konstnären Carolina Falkholt fick fria händer att dekorera en väg på en högstadieskola i Nyköping. Men den färggranna kvinnliga underkroppen föll inte kommunen i smaken, man var missnöjd med motivet: ”Är det möjligt att måla om det till något mer subtilt?” Falkholt vägrade. Senare kapslades målningen in, utom synhåll för eleverna.

Stockholms stad krävde skadestånd för graffiti i bassäng

När? September 2016

Vad? Konstnären Saga Berlin sprejmålade en säsongsstängd utomhusbassäng i Hägersten som en del av ett konstverk. Ambitionen var att rengöra poolen efteråt, men Saga Berlin fälldes för grov skadegörelse i både tingsrätt och hovrätt. I maj 2021 beslutade Högsta domstolen att inte pröva hennes överklagande. Därmed står skadeståndet på 280 000 kronor kvar.

* Flera kommuner tog bort ”rasistiska” Tintinalbum

När? 2012

Vad? Det började med att Kulturhuset i Stockholm flyttade seriealbumen om Tintin från avdelningen för barn och unga då några av dem ansågs rasistiska. Beslutet ändrades sedan efter omfattande kritik, men granskningar i media visade att fler kommunala bibliotek plockat bort albumen av samma skäl.

* Förlag och SVT: Pippis pappa blev söderhavskung

När? 2014

Vad? Pippi Långstrumps pappa hade som bekant ett epitet som i dag anses rasistiskt i böckerna när de gavs ut på 40-talet. Men 2014 beslutade SVT att ta bort uttrycket ur tv-serien, och förlaget gjorde detsamma inför nya utgåvor. Besluten möttes av både ris och ros, men Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman försvarade bytet till ”söderhavskung”. Hon trodde att det skulle ha varit hennes mors önskan, eftersom n-ordet lett till så mycket lidande.

LÄS MER: Efter strid: Stopp för politiker att välja konst. 

LÄS MER: Kulturutredaren till politiker: Ta ett steg tillbaka. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev