torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Läxreformen får nobben

Publicerad: 12 december 2012, 07:51

En majoritet av skolpolitikerna i kommunerna är emot Rut-avdrag för läxhjälp. Nästan varannan folkpartist går emot partilinjen.


Förra onsdagen fick alliansen igenom Rut-avdraget för läxhjälp i riksdagen med stöd av Sverige­demokraterna.

Men den får inte majoritet för idén i landets kommuner. Sex av tio ledande skolpolitiker säger nej.

Inte bara Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är emot. Folkpartiet är helt kluvet och i Centerpartiet skriver inte heller alla under på att det är en bra reform.

Det visar den snabbenkät som Dagens Samhälle gjort bland ordföranden i landets utbildningsnämnder. 65 procent, eller 231 av totalt 357 ordföranden har svarat.

Nästan hälften av Folkpartiets främsta skolpolitiker i landets kommuner tycker inte att Rut-avdrag för läxhjälp är en bra reform.

”Skolans kompensatoriska uppgift får inte sättas ur spel”, skriver en folkpartistisk ordförande som är kritisk till avdraget i en kommentar.

I riksdagen har läxläsning med Rut-avdrag varit en fråga för skatteutskottet. Det har även diskuterats som en försörjningskälla för studerande vid universitets- och högskolor.

Annika Carlsson, Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson, har uttalat att läx-Rut är ”odelat positivt”. Men hennes skolpolitiskt ansvariga partikamrater ute i landet är inte odelat positiva.

Bara två av tre centerpartistiska skolpolitiker tycker att läx-Rut är en bra reform.

Det var Vänsterpartiet som lyfte frågan om Rut-avdraget för läxhjälp som en skolpolitisk fråga. Med avdraget får alla elever inte samma möjlighet att klara sina studier, menar partiet. Mot den bakgrunden vill Vänsterpartiet hellre ha läxhjälp för alla i skolan än för några i hemmet.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har kontrat med att det går bra med både och. Men läxhjälp i skolan bör kommunerna själva klara att införa.

Ett fåtal kommuner erbjuder redan i dag läxhjälp i alla sina skolor, till exempel Uddevalla och Trosa. Möjligheten att få läxhjälp under skoldagen varierar annars från skola till skola.

Nästan alla ordföranden i utbildningsnämnderna tycker att kommunen bör erbjuda läxhjälp i skolan. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stöder den tanken till 100 procent och Folkpartiet till 95 procent. I Moderaterna, Miljöpartiet och Centerpartiet är det tre av fyra ledande skolpolitiker som vill ha läxhjälp i sina skolor.

”Staten bör stödja med mer resurser till skolan för att erbjuda läxhjälp i samband med skolan. Det får en utjämnande funktion till skillnad från Rut för läxhjälp”, skriver en socialdemokratisk ordförande i enkäten.

En majoritet av ordförandena skulle också ha föredragit att få statsstöd för läxhjälp i skolan i stället för Rut-avdrag för läxhjälp, visar DS enkät.

Bland de borgerliga nämndordförandena önskar sig många både och.

Enkäten visar också att Kristdemokrater är de som är mest hängivna idén med läxhjälp i hemmet.

Läs mer i Dagens Samhälle nummer 44, 2012

"Läxor är en dinosaurie inom skolan", säger Lars Hansson (FP), barn- och ungdomsnämndens ordförande i Lunds stad.

Åse Lo Skarsgård

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev