Kommunpolitik
Låt kommunerna delta i regiondiskussionerna
Förslaget på nya regioner utgår från länsgränser och tar ingen hänsyn till hur kommunernas samverkan och uppbyggda strukturer ser ut i dagsläget. Vi anser att enskilda kommuner, på gränsen mellan regioner, måste få säga sitt innan indelningskommittén kommer med sitt delbetänkande.
Publicerad: 3 maj 2016, 11:43
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Vart ligger det tydliga medborgarperspektivet som ska vara vägledande i inledningskommittén uppdrag? Foto: Erik Nylander/TT
Indelningskommittén har presenterat en karta som ska ses som ett diskussionsunderlag för en ny indelning av väsentligt färre län och landsting i Sverige. Syftet med förslaget avses att åstadkomma en ändamålsenlig samhällsorganisation där en samordnad stat kan samverka med starka regionala självstyrelseorgan utifrån ett tydligt medborgarperspektiv.
Utifrån förslaget har kommittén nu haft samtal med representanter från samtliga län och drar nu slutsatsen att det finns stöd för lagt förslag. Därmed kommer förslaget vara utgångspunkten för kommitténs kommande betänkanden.
Tyvärr ser vi att diskussionerna enbart utgår från ett länsperspektiv, ingen diskussion förs om vilka eventuella konsekvenser det kan innebära för enskilda kommuner som ligger på gränsen mellan två regioner. Vart ligger då det tydliga medborgarperspektivet som ska vara vägledande i inledningskommittén uppdrag?
Kommitténs förslag bygger på befintliga strukturer och samverkan utifrån länsgränser, ingen hänsyn har tagits till hur kommunernas samverkan och uppbyggda strukturer ser ut i dagsläget bland annat när det gäller arbetsmarknadsområden och kommunikationer.
Härjedalen är en sådan kommun som har sitt arbetsmarknadsområde söder/väster ut, våra kommunikationer söder över är betydligt mycket bättre och möjliggör in och utpendling av arbetskraft till kommunen något som vår besöksnäring är oerhört beroende av. Tillgängligheten till specialistvården är en annan faktor som måste tas hänsyn till . Härjedalingarna kan ta sig till och från Uppsala över dagen för ett läkarbesök, till Umeå som vi tillhör idag får vi lägga flera dagar för att transportera oss till och från ett läkarbesök.
Vi anser att innan inledningskommittén lägger sitt delbetänkande måste en fördjupning göras av effekterna för enskilda kommuner som ligger på gränsen och där kommunerna vill tillhöra en annan region än den föreslagna.
Enligt inledningskommittén ska det vara möjligt för en kommun att begära ur träde från en region och ansöka om att få ingå i en annan region men detta först efter att beslut tagits om regionindelning.
Vi anser att frågan om enskilda kommuners önskemål om en annan regiontillhörighet måste ägas av inledningskommittén och riksdagen och inte överlåtas till kommande regioner att hantera.
Om nu Sveriges karta ska göras om, gör det då fullt ut och låt inte länsgränserna vara avgörande.
Gunilla Zetterström-Bäcke, kommunstyrelsens ordf (S) Härjedalen
Anna-Lena Andersson, (S) kommunstyrelsens vice ordförande Härjedalen
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.