Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunpolitik

Låt kommuner bidra till poliser i utsatta områden

I brist på statligt ansvar för en fungerande polis föreslår vi nu att regeringen tar emot erbjudanden om tillfällig kommunal medfinansiering för fler poliser i brottsutsatta områden. Vi vill att Stockholms stad förklarar sig villig att finansiera 500 ytterligare poliser som enbart ska arbeta i stadens utsatta delar.

Publicerad: 14 december 2016, 09:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bördan för polisen växer sig större när allt fler utredningar, även gällande riktigt allvarliga brott, läggs på hög.

Foto: Lars Hedelin


Ämnen i artikeln:

PolisenEkonomiKommunerSegregationGängkriminalitetLiberalernaRegeringen

Nära tio procent av alla mord i Sverige sker nu på Järva i Stockholms ytterstad. I delar av Tensta har parkeringsvakter inte vågat visa sig på månader, efter hot. Resultatet blir att räddningsfordon får svårt att komma fram på grund av felparkerade bilar och sopor blir stående utan att tömmas.

I brist på statligt ansvar för en fungerande polis föreslår vi nu att regeringen tar emot erbjudanden om tillfällig kommunal medfinansiering för fler poliser i brottsutsatta områden. Vi vill att Stockholms stad förklarar sig villig att finansiera 500 ytterligare poliser som enbart ska arbeta i stadens utsatta delar.

Regeringen har aviserat fler poliser, men åtgärderna dröjer. Samtidigt väljer hundratals poliser i landet att säga upp sig i förtid. Bördan växer sig större när allt fler utredningar, även när det gäller riktigt allvarliga brott, läggs på hög och brottsuppklarningen sjunker.

Samtidigt som regeringen avstår från att ge polisen tillräckliga förutsättningar ser vi hur också Stockholms rödgrönrosa majoritet förhåller sig passiv. Ett nödrop som gick till Stockholms stads politiska ledning från Tensta företagsråd om en tilltagande brottsutsatthet i det lokala centrumet lämnades utan åtgärd. Istället för att fokusera på konkreta åtgärder för trygghet sprider den rödgrönrosa majoriteten ut miljoner på luddiga demokratiutvecklingsprojekt.

500 ytterligare poliser i Stockholms mest utsatta delar skulle däremot kunna göra substantiell skillnad. Det visar exemplet New York på, där en större, kontinuerlig polisnärvaro som beivrade även ”mindre” brott innebar att staden faktiskt vände 80-talets negativa spiral. Konkret skulle det innebära att stadsdelar som Rinkeby och Tensta inte bara blir ställen där polisen gör blixtinsatser, utan finns på plats varje dag. Det skulle betyda att arbetsmiljön för befintliga poliser skulle bli bättre, vilket skulle kunna skapa en god spiral i organisationen.

Jag vill inte se en utveckling där polisens närvaro långsiktigt är beroende av kommunala pengar. Däremot måste, i väntan på statlig finansiering, de kommuner som idag upplever stora svårigheter tillfälligt kunna agera för en lösning.

Det har kommit liknande propåer från Växjö, men de har mötts med kalla handen. Regeringen måste nu välja att antingen instruera polisen att ta emot kommunala erbjudanden, eller själv skjuta till tillräckliga medel för att rekrytera och behålla poliser samt locka tillbaka sådana som slutat.

Vi liberaler vill understryka att det behövs långsiktighet för att ge människor i utsatta områden bättre framtidsutsikter. Det handlar om upprustningar och ombyggnationer av bostadsområden som idag är felbyggda och otrygga. Ökade resurser till skolan och till socialtjänsten. En politik för fler i jobb och för fler offentliga arbetstillfällen i ytterstäderna.

TIPS: Läs Dagens Samhälle i appen - mer info om hur du laddar ned nya appen här!

Därför vill vi se ett långsiktigt avtal mellan staten och kommunerna som pekar ut tryggheten i våra bostadsområden som en prioriterad fråga på 15-20 års sikt. Regeringen bör också införa brottsutsatthet som parameter i det kommunala utjämningssystemet, när en översyn av systemet nu aviseras. Systemet är till för att motverka strukturella skillnader mellan kommuner, men tar i dag inte hänsyn till de utmaningar som lokalt hög brottsutsatthet medför.

Men det börjar med en fungerande polis och rättsstat. De föreningsledare, föräldrar, företagare och medmänniskor som varje dag arbetar för positiv förändring i sina områden förtjänar samhällets uppbackning. Alla i vårt land har samma rätt till frihet och trygghet.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd och gruppledare (L) Stockholms stad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev